Citromos, vörösáfonyás muffin
7-8 éves korom óta sütögetek a család és a magam élvezetére. Valamikor a kevert „bögre tésztával” kezdtem. Ismerős nem? 2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 5-6 deka vaj vagy margarin. Jól elkeverjük, kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és már mehet is a sütőbe. Olcsó vasárnap délutáni süti, amire a gyerekek rájárhattak. Variációként lehetett bele kakaót, vagy mákot tenni. Esetleg félbevágni és megkenni baracklekvárral. Az mindig volt otthon.
Aztán sok évvel később megint belebotlottam a „bögre tésztába”, de most trükkösen muffinnak hívják. Valahol pedig a két tészta közeli rokonságot mutat.
Nos az első muffin kísérletem valamiért nem jött össze. A második sem. Feladtam. A formát és a külön erre a célra megvásárolt könyvet gyorsan elajándékoztam. Pedig mindenki biztatott: ez olyan egyszerű! Összekevered, megsütöd és kész!
Most, 5-6 év elteltével ismét nekiveselkedtem a muffinnak. Persze előbb ismét be kellett szerezni a sütőformát. De ez nem tántorított el!
Lássuk a hozzávalókat:
Az eredeti recept szerint: És ahogy én csináltam:
4 evőkanál vaj 0,12 kg vaj
2 csésze liszt 0,30 kg liszt
1 evőkanál sütőpor 1 evőkanál sütőpor
½ teáskanál só 1/2 teáskanál só
½ csésze cukor 0,12 kg cukor
1 tojás 1 tojás
1 citrom reszelt héja 1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat 1 teáskanál vanília kivonat (1 cs vaníliás cukor)
1 csésze tej 0,25 l tej
2 ¼ csésze áfonya (friss) 0,10 kg aszalt vörös áfonya
1 citrom leve 1 citrom leve
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffin formát kibéleljük sütőpapírral.
A hozzávalókat kimérjük, a lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, sót, 2 evőkanál cukrot. A vajat felolvasztjuk (mikróban, vagy gőz fölött). Egy tálba beleütjük a tojást, villával kicsit felverjük. Hozzáadjuk a vajat, citromhéjat, vaníliát és a tejet. Habverővel kicsit fellazítjuk.
Ezután lassan belecsorgatjuk a lisztbe a folyadékot és egyneműre keverjük. Hozzáadjuk a friss áfonyát ( de mivel az éppen nem volt, kicsit beáztattam az aszalt áfonyát és azt adtam hozzá).
A masszát egyenletesen elosztva belekanalazzuk a papír formákba, és mehet a sütőbe.
Kb. 25 percig sütjük, aztán tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha igen, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni.
Közben a maradék cukrot a citrom levével elkeverjük, és ebbe mártjuk a muffinok tetejét. Kicsit citromos ízt kap tőle, meg fényes lesz a teteje.
Elkészült. Továbbra sem vagyok egy muffin sütő bajnok. Benéztem a sütőpor mennyiséget. Azóta javítottam, és már jó a muffin! De az első adag kicsit tömör, kemény volt. Másodszorra jól sikerült!
Ja, és még valami: nem véletlenül került a sok mosatlan edény képe is a fotók közé. Ez sajnos ezzel jár.... Ha nincs hadra fogható kis kukta, akkor mosogathatunk, amíg a tészta sül.