2016. feb 07.

Citromos, vörösáfonyás muffin

írta: JutkaKukta
Citromos, vörösáfonyás muffin

dscn4295.JPG

7-8 éves korom óta sütögetek a család és a magam élvezetére. Valamikor a kevert „bögre tésztával” kezdtem. Ismerős nem? 2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre tej, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 5-6 deka vaj vagy margarin. Jól elkeverjük, kikent, lisztezett tepsibe öntjük, és már mehet is a sütőbe. Olcsó vasárnap délutáni süti, amire a gyerekek rájárhattak. Variációként lehetett bele kakaót, vagy mákot tenni. Esetleg félbevágni és megkenni baracklekvárral. Az mindig volt otthon.
Aztán sok évvel később megint belebotlottam a „bögre tésztába”, de most trükkösen muffinnak hívják. Valahol pedig a két tészta közeli rokonságot mutat.
Nos az első muffin kísérletem valamiért nem jött össze. A második sem. Feladtam. A formát és a külön erre a célra megvásárolt könyvet gyorsan elajándékoztam. Pedig mindenki biztatott: ez olyan egyszerű! Összekevered, megsütöd és kész!
Most, 5-6 év elteltével ismét nekiveselkedtem a muffinnak. Persze előbb ismét be kellett szerezni a sütőformát. De ez nem tántorított el!

 

Lássuk a hozzávalókat:

dscn4288_1.JPG

Az eredeti recept szerint:                                  És ahogy én csináltam:
4 evőkanál vaj                                                     0,12 kg vaj
2 csésze liszt                                                      0,30 kg liszt
1 evőkanál sütőpor                                             1 evőkanál sütőpor
½ teáskanál só                                                   1/2  teáskanál só
½ csésze cukor                                                   0,12 kg cukor
1 tojás                                                                 1 tojás
1 citrom reszelt héja                                            1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília kivonat                                  1 teáskanál vanília kivonat (1 cs vaníliás cukor)
1 csésze tej                                                         0,25 l tej
2 ¼ csésze áfonya (friss)                                    0,10 kg aszalt vörös áfonya
1 citrom leve                                                        1 citrom leve

 

Elkészítés:

 

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffin formát kibéleljük sütőpapírral.
A hozzávalókat kimérjük, a lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, sót, 2 evőkanál cukrot. A vajat felolvasztjuk (mikróban, vagy gőz fölött). Egy tálba beleütjük a tojást, villával kicsit felverjük. Hozzáadjuk a vajat, citromhéjat, vaníliát és a tejet. Habverővel kicsit fellazítjuk.

 

dscn4289.JPG

Ezután lassan belecsorgatjuk a lisztbe a folyadékot és egyneműre keverjük. Hozzáadjuk a friss áfonyát ( de mivel az éppen nem volt, kicsit beáztattam az aszalt áfonyát és azt adtam hozzá).

dscn4291.JPG

A masszát egyenletesen elosztva belekanalazzuk a papír formákba, és mehet a sütőbe.

dscn4292.JPG

Kb. 25 percig sütjük, aztán tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha igen, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni.
Közben a maradék cukrot a citrom levével elkeverjük, és ebbe mártjuk a muffinok tetejét. Kicsit citromos ízt kap tőle, meg fényes lesz a teteje.

 

Elkészült. Továbbra sem vagyok egy muffin sütő bajnok. Benéztem a sütőpor mennyiséget. Azóta javítottam, és már jó a muffin! De az első adag kicsit tömör, kemény volt. Másodszorra jól sikerült!dscn4294.JPG

dscn4293.JPG

Ja, és még valami: nem véletlenül került a sok mosatlan edény képe is a fotók közé. Ez sajnos ezzel jár.... Ha nincs hadra fogható kis kukta, akkor mosogathatunk, amíg a tészta sül.
dscn4295.JPG
Szólj hozzá

Citromos vörösáfonyás muffin