Diós / fahéjas csiga
Kedves Követőim, az utóbbi időben kicsit elhanyagoltam a blogomat, de ennek több oka is van. Az egyik, hogy családi ösztönzésre egy régebbi hobbim tört előtérbe: a kötés és horgolás. Meg aztán tavaszodik és a kertben is öröm tenni-venni. De ez mind csak kifogás.Elárulom az igazi okot is.
Történt valamikor nem is olyan régen, hogy elkészítettem – és dokumentáltam is – egy tortát. A karamelles töltelék meg önállósította magát, és nem dermedt meg, hanem felvágáskor kellemes kis tavat alkotott maga alatt. Ez a jelenség egy időre elvette a kedvemet a kísérletezéstől, és csak a már kipróbált, jól bevált sütikkel tömtem a családomat, barátaimat.
A dolog lényege, hogy ne adjuk fel, velem is előfordul, hogy valami nem úgy sül el….
De a diós csiga igenis megfelelően sült el és meg. Finom lett. Ajánlom mindenkinek reggelire tejeskávé mellé, délutáni csemegének, esti nassolásnak. És nem is olyan bonyolult.
Fogjunk hozzá!
Hozzávalók a könyv szerint:
½ csésze tej
½ csésze víz
7 evőkanál vaj
1 csomag szárított élesztő
¼ csésze cukor
4 ¼ csésze liszt
1 teáskanál só
1 egész tojás + 2 tojás sárgája
Hozzávalók mérleggel rendelkezők részére:
0,125 kg tej
0,125 kg víz
0,10 kg vaj
1 csomag szárított élesztő (vagy ½ cs friss élesztő)
0,06 kg cukor
0,60 kg liszt
1 teáskanál só
1 egész tojás + 2 tojás sárgája
A töltelékhez:
kb. 0,15 kg darált dió
0,15 kg cukor
vaníliás cukor
reszelt citrom héja
kevés fahéj
Vagy: fahéjas porcukor
Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat. A tejet, vizet, vajat, plusz 1 kanál cukrot egy kisebb lábosban felmelegítjük amíg a vaj felolvad, aztán félrehúzzuk, és hagyjuk langyosra hűlni. Ha már langyos, beletesszük az élesztőt és 7-8 percig lefedve pihentetjük, hogy az élesztő munkához lásson.
Eközben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet (érdemes szitálni, jobb lesz a tésztánk tőle!). Hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót. A tojást és a sárgákat egy tányérban villával kicsit megtörjük.
A lisztes anyag közepébe egy kis mélyedést készítünk, és fokozatosan belecsorgatjuk a folyadékot (tej, víz, élesztő, vaj, cukor) és a tojásokat. A tésztát jól összedolgozzuk és enyhén lisztezett gyúródeszkán alaposan kidolgozzuk. Ha nagyon ragad, adhatunk hozzá még egy kis lisztet. A tudomány szerint legalább 10 percig kell gyúrni, de én sosem néztem az órára. Látni a tésztán, ha már egynemű, sima a felülete.
Ekkor egy kilisztezett tálba helyezzük, és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük. Ha nincs elég meleg, a tálat állítsuk meleg vizes fürdőbe, a hatás ugyanolyan.
Kb. másfél óra alatt az élesztő elvégzi a dolgát, és megkel.
Ez alatt a diót ledaráljuk (válogassuk át, hogy ne legyen benne dióhéj), hozzáadjuk a cukrot, reszelt citromhéjat, fahajat, vaníliás cukrot. Ha ízlik a keverék, akkor jól dolgoztunk.
A sütést egy magasabb peremű villanytűzhely tepsiben végeztem, így ezt is kivajaztam (nem liszteztem, így is kijött a tepsiből).
A megkelt tésztát fél centi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, a hosszabbik széléből az egyiket 2-3 cm szélességben tojással megkenjük.
Erre öntjük a tölteléket, elsimítjuk, és a hosszabbik oldalától kezdve hengerré felcsavarjuk. Az oldalát, tetejét lekenjük olvasztott vajjal, aztán éles késsel 4-5 cm széles karikákra daraboljuk. A tepsiben egymástól kis távolságra rakjuk őket, hogy legyen helyük megkelni.
Sütés előtt még meleg helyen tovább kelesztjük (tipp: villany sütőben lehet 50 fokot beállítani, és konyharuhával letakarva abban keleszteni a tésztát).
Ha megkelt, kivesszük a melegből, és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csigák tetejét sütés előtt tojással megkenjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Egy kis tejet kevés cukorral elkeverünk, és a kész, még forró süti tetejét átkenjük vele.
Konyharuha alatt hagyjuk langyosra hűlni, és máris neki lehet fogni a kóstolásnak. Melegen a legjobb, de másnap is ehető!
Tipp:
1. A tepsibe rakott csigákat sütés és második kelesztés előtt fóliával letakarva a hűtőben is hagyhatjuk éjszakára, és reggel, mikor ébredezik a család, akkor kell kisütni. Erre az illatra biztos felébrednek! Jó étvágyat!
2. Ha kicsi a család, a kész, kihűlt, de még teljesen friss csigákat lefóliázva, vagy bezacskózva jól lehet mélyhűteni. Este kivesszük, a hűtőben hagyjuk kiengedni és reggel már fogyaszthatjuk is a kakaó mellé! Vagy becsomagolhatjuk a gyereknek uzsonnára.