2017. ápr 08.

Diós / fahéjas csiga

írta: JutkaKukta
Diós / fahéjas csiga

dscn5291.JPG

Kedves Követőim, az utóbbi időben kicsit elhanyagoltam a blogomat, de ennek több oka is van. Az egyik, hogy családi ösztönzésre egy régebbi hobbim tört előtérbe: a kötés és horgolás. Meg aztán tavaszodik és a kertben is öröm tenni-venni. De ez mind csak kifogás.Elárulom az igazi okot is.

Történt valamikor nem is olyan régen, hogy elkészítettem – és dokumentáltam is – egy tortát. A karamelles töltelék meg önállósította magát, és nem dermedt meg, hanem felvágáskor kellemes kis tavat alkotott maga alatt. Ez a jelenség egy időre elvette a kedvemet a kísérletezéstől, és csak a már kipróbált, jól bevált sütikkel tömtem a családomat, barátaimat.

A dolog lényege, hogy ne adjuk fel, velem is előfordul, hogy valami nem úgy sül el….

De a diós csiga igenis megfelelően sült el és meg. Finom lett. Ajánlom mindenkinek reggelire tejeskávé mellé, délutáni csemegének, esti nassolásnak. És nem is olyan bonyolult.

Fogjunk hozzá!

Hozzávalók a könyv szerint:

½ csésze tej

½ csésze víz

7 evőkanál vaj

1 csomag szárított élesztő

¼ csésze cukor

4 ¼ csésze liszt

1 teáskanál só

1 egész tojás + 2 tojás sárgája

 dscn5281_1.JPG

Hozzávalók mérleggel rendelkezők részére:

0,125 kg tej

0,125 kg víz

0,10 kg vaj

1 csomag szárított élesztő (vagy ½ cs friss élesztő)

0,06 kg cukor

0,60 kg liszt

1 teáskanál só

1 egész tojás + 2 tojás sárgája

 

A töltelékhez:

kb. 0,15 kg darált dió

0,15 kg cukor

vaníliás cukor

reszelt citrom héja

kevés fahéj

 

Vagy: fahéjas porcukor

 

Elkészítés:

Kimérjük a hozzávalókat. A tejet, vizet, vajat, plusz 1 kanál cukrot egy kisebb lábosban felmelegítjük amíg a vaj felolvad, aztán félrehúzzuk, és hagyjuk langyosra hűlni. Ha már langyos, beletesszük az élesztőt és 7-8 percig lefedve pihentetjük, hogy az élesztő munkához lásson.

dscn5282.JPG

Eközben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet (érdemes szitálni, jobb lesz a tésztánk tőle!). Hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót. A tojást és a sárgákat egy tányérban villával kicsit megtörjük.

dscn5284.JPG

A lisztes anyag közepébe egy kis mélyedést készítünk, és fokozatosan belecsorgatjuk a folyadékot (tej, víz, élesztő, vaj, cukor) és a tojásokat. A tésztát jól összedolgozzuk és enyhén lisztezett gyúródeszkán alaposan kidolgozzuk. Ha nagyon ragad, adhatunk hozzá még egy kis lisztet. A tudomány szerint legalább 10 percig kell gyúrni, de én sosem néztem az órára. Látni a tésztán, ha már egynemű, sima a felülete.

dscn5286.JPG

Ekkor egy kilisztezett tálba helyezzük, és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük. Ha nincs elég meleg, a tálat állítsuk meleg vizes fürdőbe, a hatás ugyanolyan.

Kb. másfél óra alatt az élesztő elvégzi a dolgát, és megkel.

Ez alatt a diót ledaráljuk (válogassuk át, hogy ne legyen benne dióhéj), hozzáadjuk a cukrot, reszelt citromhéjat, fahajat, vaníliás cukrot. Ha ízlik a keverék, akkor jól dolgoztunk.

A sütést egy magasabb peremű villanytűzhely tepsiben végeztem, így ezt is kivajaztam (nem liszteztem, így is kijött a tepsiből).

 dscn5287.JPG

A megkelt tésztát fél centi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, a hosszabbik széléből az egyiket 2-3 cm szélességben tojással megkenjük.

dscn5288.JPG

Erre öntjük a tölteléket, elsimítjuk, és a hosszabbik oldalától kezdve hengerré felcsavarjuk. Az oldalát, tetejét lekenjük olvasztott vajjal, aztán éles késsel 4-5 cm széles karikákra daraboljuk. A tepsiben egymástól kis távolságra rakjuk őket, hogy legyen helyük megkelni.

Sütés előtt még meleg helyen tovább kelesztjük (tipp: villany sütőben lehet 50 fokot beállítani, és konyharuhával letakarva abban keleszteni a tésztát).

 dscn5289.JPG

Ha megkelt, kivesszük a melegből, és a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csigák tetejét sütés előtt tojással megkenjük, és 25-30 perc alatt készre sütjük.

Egy kis tejet kevés cukorral elkeverünk, és a kész, még forró süti tetejét átkenjük vele.

dscn5290.JPG

Konyharuha alatt hagyjuk langyosra hűlni, és máris neki lehet fogni a kóstolásnak. Melegen a legjobb, de másnap is ehető!

 

Tipp:

1. A tepsibe rakott csigákat sütés és második kelesztés előtt fóliával letakarva a hűtőben is hagyhatjuk éjszakára, és reggel, mikor ébredezik a család, akkor kell kisütni. Erre az illatra biztos felébrednek! Jó étvágyat!

2. Ha kicsi a család, a kész, kihűlt, de még teljesen friss csigákat lefóliázva, vagy bezacskózva jól lehet mélyhűteni. Este kivesszük, a hűtőben hagyjuk kiengedni és reggel már fogyaszthatjuk is a kakaó mellé! Vagy becsomagolhatjuk a gyereknek uzsonnára.

dscn5291.JPG

 

Szólj hozzá

Diós/fahéjas csiga