Epres tejszínes torta (laktózmentes)
Eperkrémes torta (laktózmentes)
Egyre több kihívást jelent a mai világban a különféle „mentes” sütik elkészítése. Most épp a legkönnyebb variációval találkoztam: a tejet kellett megúszni. A piskóta nem tartalmaz tejet, a krémet pedig Hulala hab alapanyaggal készítettem. A többi hozzávaló mind tejmentes (laktóz).
Hozzávalók a piskótához:
5 tojás
0,125 kg liszt
0,125 kg cukor
Hozzávalók a krémhez:
0,30 kg mirelit (vagy friss) eper
0,08 kg cukor
0,02 kg vaníliás cukor
csipet citromsav
0,50 kg Hulala tejszínhabalap
0,05 l langyos zselatin oldat
1 cs habfixáló
piros ételfesték (opcionális)
Szükség lesz még egy kb. 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformára, 1 db (eldobható) habzsákra és 1 db egyenes végű fém csillagcsőre
Elkészítés (piskóta):
Megsütjük a piskótát. Én itt 5 tojásból készítettem:
1 tojáshoz 2,5 dkg liszt és ugyanennyi cukor kell. A tojásokat szétválasztjuk (egyesével). A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A tortaforma alját kibéleljük kerekre vágott sütőpapírral.
A cukorból egy evőkanálnyit a sárgájához adunk, a többit a fehérjével keverőtálba tesszük. Ezt robotgéppel gyöngyházfényűre habosítjuk. A kézi habverővel felverjük a sárgáját.
A lisztet átszitáljuk. A felvert cukros fehérjéből egy adagot intenzíven belekeverünk a felvert sárgájába habverővel. Fokozatosan hozzáadjuk a többi fehérjét a masszához. Végül belekeverjük fakanállal a lisztet is. Vigyázzunk, ne keverjük túl, a belekevert levegő megmaradjon! A masszát a kapcsos tortaformába helyezzük, a tetejét elsimítjuk, és a forró sütőbe helyezzük. Kb. 20-25 perc alatt megsül. Tűpróbával ellenőrizzük (ha a beleszúrt tű tisztán jön elő, akkor kész. Ha rátapad a massza, akkor még sütni kell kicsit).
Sütőpapírral letakarva hagyjuk langyosra hűlni. Utána éles késsel kivágjuk a tortaformából. Fejre állítva kiborítjuk, lehúzzuk a talpáról a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém:
Az epret a cukorral, vaníliás cukorral felforraljuk, kicsit főzzük.
Kézi mixerrel pürésítjük és műanyag szitán átszűrjük. Ha kell, adunk hozzá csipetnyi citromsavat. Hagyjuk hidegre hűlni.
Közben a zselatin oldathoz 2 db lapzselatint kevés hideg vízbe beáztatunk, majd kicsavarjuk, és kb. fél deci vízben felforrósítjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A cukrozott Hulala habalapot min. 1 éjszakára a hűtőben tartjuk. Ezt a hideg habalapot a mixerben először alacsonyabb, majd magasabb fokozaton kihabosítjuk. Amikor már jó habos, hozzáadunk 1 csomag Habfix port. Kicsit tovább keverjük a géppel, amíg egész kemény habot kapunk.
Már csak össze kell állítani a krémet.
A habból 2-3 kanálnyit az eper püréhez adunk és intenzíven elkeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a többi tejszínhabot is, végül pedig a langyos zselatinoldatot is. Ételfestéket nem adtam hozzá, elég szép rózsaszín lett így is a krém.
A torta összeállítása:
A kihűlt piskótát recés késsel (kenyérvágó is lehet) óvatosan három egyenlő vastag karikára vágjuk. Az elsőt torta alapra helyezzük, és kb. 1,5 cm vastagon megkenjük a felületét a krémmel. Ráhelyezzük a következő lapot és azt is megkenjük. Kenőkéssel egyenletesen elkenjük. A megtöltött torta tetejét és körben a szélét vékonyan bekenjük a krémmel.
Már csak díszíteni kell!
A megmaradt krémet (elég sok kell!) habzsákba töltjük, melynek végén a képen szereplő nyomócső található.
A torta oldalát két sorban, a tetejét szintén 2 körben kidíszítjük. A nyomózsákból egyenletesen középről indulva köröket formázunk egymás mellé. It azért segít a kép is…
Szóval a végén egy érdekes, habos virágos tortát kapunk. Vagy amilyen sikerül!
Nekem így sikerült. Lehet próbálkozni!