Amint a virslis hasé leírásánál már említettem, a tészta másik felét édes lekvárral töltöttem meg. De azért nézzük a lényeges dolgokat:
Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta
0,20 kg süthető lekvár
1 tojás
Elkészítés:
Szóval, vettem egy adag friss leveles tésztát. A tészta teljesen felhasználóbarát, azaz ki van nyújtva, sütőpapíron ki lehet hengergetni és máris dolgozhatunk vele. Ideális az időszűkében lévő háziasszonyoknak.
A tésztát kicsit tovább nyújtottam, hogy 10x10-es négyzetekre tudjam vágni (nem szégyen vonalzót használni).
A négyzetek széleit kenő ecsettel megkentem tojással. Minden négyzetbe átlósan halmoztam a lekvárból. Aztán felhajtottam a tészta egyik felét a másikra, és kicsit összenyomtam a széleit. Így nem nyílik szét a sütésnél.
Belerakosgattam a tepsibe, megkentem tojással, a sütőt előmelegítettem 210 ºC-ra.
A sütést gőzös közegben kell kezdeni, ezért mielőtt a tepsit a sütőbe helyezném, kinyitom a vízcsapot, és vizes kézzel jól megspriccelem a tésztát a tepsiben. Most már mehet a sütőbe! Figyeljünk rá, gyorsan megsül!
Fontos momentum, hogy süthető lekvárral töltsük meg. Ez ugye azt jelenti, hogy a hő hatására a lekvár nem fog kifolyni a tésztából, hanem szépen ott marad, ahová való. A süteményben.
Némely üzletek polcain lehet venni kifejezetten ilyen lekvárt, de én ezt egyszerűbben oldom meg: van saját 3-4 éves baracklekvárom, ami csak cukor hozzáadásával készült, nincs benne zselatin, az állaga pedig a korának megfelelő: majdnem vágni lehet. Ezt persze fentieken túl a hagyományos celofán fedélnek is köszönheti, mert azon keresztül a folyadék szépen lassan elpárolog az üvegből.
Más lekvárral is lehet készíteni természetesen, hiszen gyanítom, hogy nincs mindenkinek a polcon 3-4 éves „nagymama lekvárja”.
Hajrá, lehet próbálkozni!
