2018. ápr 26.

Wellington steak

írta: JutkaKukta
Wellington steak

31404149_10157110443396808_119088396462194688_n.jpg

Wellington steak

Régóta birizgálta a fantáziámat ez a rendkívül finom steak, de bevallom, nagy bátorságra volt szükségem, hogy nekiveselkedjek. Végül egy kedves családi esemény kapcsán döntöttem úgy, hogy elkészítem. Ha nem lesz jó, legfeljebb elmegyünk a közeli étterembe. Erre azonban szerencsére nem került sor!

Azt gondolom, hogy odafigyeléssel, az alapanyagok gondos előkészítésével, a sütési idő pontos betartásával nagyon finom csemegét készíthetünk. Bár ez nem éppen sütemény….

Hozzávalók:

0,80 kg bélszín

frissen őrölt fekete bors, só

2 evőkanál étolaj

mustár

2 közepes méretű hagyma

1 gerezd fokhagyma

0,30 kg gomba

1 evőkanál konyak

1 csomag konyhakész leveles tészta (0,25 kg)

1 csomag szeletelt bacon

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

1. A dolgot két nappal az étel elkészítése előtt már jó elkezdeni: meg kell venni a bélszínt, majd a vastagabbik feléből egy szép téglatest alakú darabot vágni. Nálunk ezt az értékes húsfélét sajnos csak egészben lehet vásárolni (legalábbis ahol én vettem), úgyhogy a hús másik fele ment a mélyhűtőbe, a „nyesedékből” meg tatárbifsztek lett.

2. Szóval a szép téglatest alakú, kb. 80 dekás bélszínt vékonyan megkenjük pikáns mustárral, meglocsoljuk kis olíva olajjal és egy műanyag zacskóban hagyjuk a hűtőben pihenni 2 napot. Ez tehát az érlelés. Érdemes ezt megtenni, puhább, omlósabb lesz a hús. Jó, ha nincs ennyi idő, elég lehet 1 napig érlelni.

3. Az elkészítés napján kivesszük a húst a zacskóból, megtörölgetjük egy papírtörlővel. Megsózzuk, borsozzuk minden oldalát és kevés olajon, forró serpenyőben a hús mindegyik oldalát „megkapatjuk”. Kb. 10 perc.

A húst félretesszük, hagyjuk kihűlni.

4. A hagymát és gombát apróra kockázzuk. A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a gerezd fokhagymát, végül beletesszük a gombát, kevés sót és addig pároljuk (közben kevergetve), amíg a lé el nem fő róla. Végül hozzáadjuk a konyakot és kicsit összeforraljuk (így kimegy belőle az alkohol, de a finom íz megmarad). Hagyjuk kihűlni.

5. A sütőt most már előmelegíthetjük 220 fokra.

6. A konyhakész (vagy kiengedett mirelit) leveles tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy a húst bőven bele tudjuk majd csomagolni és úgy 10 cm átfedés is legyen, hogy ne nyíljon szét sütéskor. Díszítéshez egy derelyevágóval (vagy sima késsel) levágunk egy vékony csíkot és abból rombuszt, levelet formázunk. Enélkül is jó persze.

7. A tésztát középen befedjük bacon szeletekkel, majd a hús méretének megfelelően rásimítjuk a kihűlt gomba felét. Ráhelyezzük a húst, betakarjuk a gomba maradékával, majd a bacon szeletekkel becsomagoljuk. Így a gombás keverék nem tud lepotyogni. Ezután a tészta széleit megkenjük a villával kicsit felvert tojással (ecset segítségével) és szépen becsomagoljuk a baconba tekert húst. Ráhelyezzük a tepsire, majd kívülről is megkenjük a tojással. Ha tettünk félre „díszeket” a tésztából, azokat is ráhelyezzük, és megkenjük. Hústűvel 4-5 lyukat szúrunk a tészta felületébe (csak a tésztába, a húst ne böködjük!) hogy a keletkező gőzök el tudjanak távozni.

8. Már csak a sütés maradt hátra. Ami azért eléggé fontos része az étel elkészítésének. Ha nem sül meg eléggé és túl véres marad, akkor…… Ha túl sül, akkor kemény lesz…. Szóval volt aggódni valóm. De nem csigázom a kedélyeket.

A tudomány szerint 220 fokra előmelegített sütőben „véresre” sütni 30 perc alatt lehet, well done-hoz pedig 45 percre van szükség. Én valahol a kettő között álltam meg.

35 percig sütöttem. Sütés után a tepsit kivesszük a sütőből és még 10 percig hagyjuk pihenni. Ha sütés közben úgy látjuk, hogy a tészta nagyon megsülne, akkor alufóliával letakarhatjuk, így a hőmérséklet és sütés változatlanul megy tovább, de nem lesz fekete a tészta.

31286661_10157110443236808_1062895768857214976_n.jpg

9. Köretnek vegyes sült zöldségeket és burgonyakrokettet készítettem hozzá.

10. És következett az ebéd. Felvágtam a szépséges sültet és nagy megkönnyebbülésemre kellemes, medium hús rejtőzött a tésztában, nagyon finom ízekkel. Nem csak szép volt, de nagyon jól összeértek benne az ízek, épp annyira volt átsülve, hogy omlós, kellemes húst falatozhassunk.

Az elkészítést sajnos nem dokumentáltam megfelelően fotókkal, mert őszintén nagyon izgultam a végeredmény miatt. Azt gondolom, hogy azért érthető a leírás, és talán lesznek követőim. Nagyon fontos a hús érlelése, majd a megfelelő ideig történő sütése. Nekem a 35 perc bevált.

31275781_10157110443301808_1891225047054417920_n.jpg

A pozitív tapasztalat után a mélyhűtőben lapuló másik adag bélszín megsütéséhez már „csak” alkalmat várok. Felbátorodtam!

És még egy fontos dolog: a sütést úgy kell időzíteni, hogy a pihenési idő leteltével azonnal tálaljuk is, mert frissen a legfinomabb!

Nagyon látványos, nagyon különleges étel. Jó étvágyat!

31404149_10157110443396808_119088396462194688_n.jpg

 

Szólj hozzá

Wellington steak