2016. dec 18.

Bejgli

írta: JutkaKukta
Bejgli

dscn5232.JPG

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi süteményünk. Itt aztán tényleg: ahány ház, annyi szokás. Van, ahol kelt tésztából készítik (nekem az inkább kalács…), van ahol több a tészta, van, ahol kevesebb. Jómagam a bejgliben azt szeretem, amit gyerekkoromban is ettünk otthon. Jó sok mák, dió, tészta alig – szóval nekem ez a finom.

Bejglit lehet venni készen a nagy bevásárlóközpontokban, de én azt inkább nem ajánlanám. Lehet venni, rendelni ilyen-olyan cukrászdákban – itt is csak a kipróbált változatokat merném ajánlani. Az pedig, ami finom, biztos nem az olcsóbbak közül való.

Nyugdíjasként természetesen a házi, saját készítésű bejglire szavazok. Kicsit macerás, az igaz, de a hálás családtagok, vendégek dicsérete biztos erőt ad a jövő évi sütéshez is. Süssünk? Süssünk!

Ezt a receptet egy volt kolléganőm hozta egyik évben (úgy 20-25 éve…), állítólag egy menő cukrász diktálta neki. Nos, a cukrász suliban gyakorlatilag ugyanezt a receptet sütöttük, azaz nagyot nem tévedhetek.

dscn5222.JPG

Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt

0,1 kg porcukor

0,01 kg élesztő

0,01 kg só

0,5 kg margarin

3 db tojás sárgája

kb. 0,2 l tej 

Forrázott dió töltelék:

0,5 kg darált dió

0,25 kg cukor

0,07 kg mazsola

0,22 l víz

0,07 kg zsemlemorzsa

1 cs vaníliás cukor

0,07 kg méz

0,10 kg baracklekvár

1 citrom és narancs reszelt héja

fahéj, szegfűszeg 

Forrázott mák töltelék:

0,5 kg darált mák

0,28 kg cukor

0,07 kg mazsola

0,27 l víz

0,07 morzsa

1 cs vaníliás cukor

0,07 kg méz

0,10 kg baracklekvár

1 citrom és narancs reszelt héja

fahéj, szegfűszeg

 Szükségünk lesz még 2 db tojásra a kenéshez.

A tészta összeállítása:

Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet a margarinnal, porcukorral, sóval, vaníliás cukorral elmorzsoljuk. Az élesztőt kevés cukorral, hideg tejben feloldjuk (nem kell felfuttatni). Belekeverjük a lisztes masszába, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejet és jól kidolgozzuk. Viszonylag kemény tésztát kapunk. Én ennyiből 8 rudat szoktam készíteni, azaz 8 felé daraboljuk (le szoktam mérni az egységes szemlélet kedvéért). A 8 cipót kigömbölyítjük és fólia alatt hideg helyen kb. 1 órát pihentetjük. Most elkészíthetjük a töltelékeket.

dscn5223.JPG

Forrázott dió töltelék:

A diónál nagyon fontos, hogy darálás előtt alaposan válogassuk át! Akkor is, ha magunk tisztítottuk, törtük a diót. A dióhéj elég kellemetlen vendég a fogunk alatt….

A diót ledaráljuk, a többi dolgot kimérjük. A dió és a morzsa kivételével a többi hozzávalót feltesszük forralni egy akkora edényben, hogy a végén a dió is beleférjen. Jól felforraljuk, beletesszük a morzsát, reszteljük kicsit, majd hozzáadjuk a diót. Folytonos kevergetés mellett 1-2 percig főzzük. Ekkor félrehúzzuk az edényt, és hideg helyre tesszük a masszát. Csak hidegen lehet vele tovább dolgozni!

A mák töltelékkel ugyanígy járunk el.

Ha a töltelék kihűlt és a tészta kipihente magát, nekifoghatunk az érdemi résznek. Fogjuk az első cipót és téglalap alakúra nyújtjuk.

dscn5224.JPG

A hosszabbik oldala a tepsi méreténél kicsit lehet nagyobb. Fogjuk a mák tölteléket és 4 egyenlő részre osztjuk. Az egyik adagot a kinyújtott tésztán kis kupacokban elhelyezzük, és enyhén vizes kézzel szépen, egyenletesen elosztjuk, elterítjük. A keskenyebbik szélét picit visszahajtjuk, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni. Most a hosszabbik oldalán elkezdjük szorosan feltekerni. Kicsit lehet nyújtani, vagy tömöríteni, hogy a a tepsivel azonos méretű legyen a rúd.

dscn5226.JPG

Ezt mindaddig ismételgetjük, amíg elfogy a massza is meg a tészta is.

dscn5228.JPG

Most szépen lekenjük tojással, és a meleg konyhában hagyjuk kb. 1 órát pihenni. Ha már megszáradt a tetején a tojás, akkor ismét lekenjük és hideg helyen pihentetjük kb. fél órát. Már csak meg kell sütni, és vége is a napnak! Sütés előtt hústűvel teljes mélységében megszurkáljuk a rudakat 8-10 helyen, hogy a gőz ki tudjon szökni és ne robbanjon fel a bejgli (ettől függetlenül gyakran kireped az oldala, de attól még finom!).

A sütéshez 180 fokra előmelegítjük a sütőt, és a villanysütő alulról 2. polcára betoljuk. 30-35 perc alatt szép aranybarnára, pirosra sül. Ha nagyon kezd sötétedni a teteje, akkor tehetünk rá egy sütőpapírt, nehogy nyers maradjon a közepe.

dscn5229.JPG

Fóliába csomagolhatjuk a rudakat, ha már teljesen kihűltek, így nem tudnak kiszáradni. Fogyasztás előtt ferdén felszeleteljük, porcukorral meghintjük, és biztos a siker! Ajándéknak sem utolsó egy-egy rúd házi készítésű bejgli. Ekkor lehet kisebb rudakat sütni, hogy mindenkinek jusson.

dscn5232.JPG

 

Szólj hozzá

Bejgli