2016. aug 08.

Diós szelet

írta: JutkaKukta
Diós szelet

 

dios_8.JPG

Könnyű, gyors, nyáron is eláll, nem olvad meg benne a csoki (mert nincs benne), és nem utolsó sorban finom.

Ez a recept megint régi, saját gyűjtés, de azért közreadom, hátha valakinek mégis újdonság. 

dios_1.JPG

Hozzávalók:

A tésztához:

0,21 kg liszt

0,14 kg margarin

0,07 kg porcukor

1 cs vaníliás cukor

1 tojás sárgája

csipet só

(én fél csomag sütőport is tettem bele, bár az omlós tésztába nem dukál) 

A töltelékhez:

barackíz

0,35 kg darált dió

0,30 kg porcukor

5 tojás fehérje

reszelt citromhéj, esetleg narancshéj 

Elkészítés:

dios_2.JPG

A lisztet a margarinnal, porcukorral, csipet sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a két tojás sárgáját (meg a fél csomag sütőport) és tésztát gyúrunk belőle. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy ne olvadjon meg a margarin.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit (24x38 cm körüli darab) kivajazzuk, lisztezzük.

A tésztát a tepsi méretére nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe. Nagyon világos színűre sütjük. Ez inkább csak elősütés, épp hogy kicsit színesedni kezdjen. 

A még forró tészta tetejét vékonyan megkenjük barackízzel, majd a töltelék következik.

dios_3.JPG

Ehhez az átválogatott diót ledaráljuk, összekeverjük porcukorral, a citrom reszelt héjával, és végül jöhet a tojás fehérjéből készült hab.

dios_4.JPG

Joggal felmerül a kérdés, hogy honnan van 5 tojásfehérje, mikor sárgájából csak 2-t használtunk? Hát, ahogy már máskor, máshol is írtam, az úgy van, hogy sokszor marad 1-2-3 tojásfehérje a sütésnél. Ezeket nem kell kidobni, hanem egy kis csavaros üvegben lehet őket gyűjteni a mélyhűtőben. Amikor pedig szükség van a sok fehérjére, jó előre kirakjuk a hűtőbe, és ott szépen felolvad. A felhasználása a friss fehérjével azonos. 

dios_5.JPG

dios_6.JPG

Szóval az 5 tojás fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, majd óvatosan a diós-cukros keverékhez adjuk. Elegyengetjük a tészta tetején, habkártyával vagy kenőkéssel elsimítjuk, és mehet a sütőbe. 15-20 perc alatt készre sül (vagy amíg a teteje nem lesz szép barnás-piros. 

Hagyjuk a tepsiben kihűlni, aztán már csak szeletelni, enni kell. A barackíz és a habos dió kombinációja nagyon jó ízhatást ad. Ki lehet próbálni!

 

dios_8.JPG

 

Szólj hozzá

Diós szelet