Diós szelet
Könnyű, gyors, nyáron is eláll, nem olvad meg benne a csoki (mert nincs benne), és nem utolsó sorban finom.
Ez a recept megint régi, saját gyűjtés, de azért közreadom, hátha valakinek mégis újdonság.
Hozzávalók:
A tésztához:
0,21 kg liszt
0,14 kg margarin
0,07 kg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tojás sárgája
csipet só
(én fél csomag sütőport is tettem bele, bár az omlós tésztába nem dukál)
A töltelékhez:
barackíz
0,35 kg darált dió
0,30 kg porcukor
5 tojás fehérje
reszelt citromhéj, esetleg narancshéj
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal, porcukorral, csipet sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a két tojás sárgáját (meg a fél csomag sütőport) és tésztát gyúrunk belőle. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy ne olvadjon meg a margarin.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit (24x38 cm körüli darab) kivajazzuk, lisztezzük.
A tésztát a tepsi méretére nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe. Nagyon világos színűre sütjük. Ez inkább csak elősütés, épp hogy kicsit színesedni kezdjen.
A még forró tészta tetejét vékonyan megkenjük barackízzel, majd a töltelék következik.
Ehhez az átválogatott diót ledaráljuk, összekeverjük porcukorral, a citrom reszelt héjával, és végül jöhet a tojás fehérjéből készült hab.
Joggal felmerül a kérdés, hogy honnan van 5 tojásfehérje, mikor sárgájából csak 2-t használtunk? Hát, ahogy már máskor, máshol is írtam, az úgy van, hogy sokszor marad 1-2-3 tojásfehérje a sütésnél. Ezeket nem kell kidobni, hanem egy kis csavaros üvegben lehet őket gyűjteni a mélyhűtőben. Amikor pedig szükség van a sok fehérjére, jó előre kirakjuk a hűtőbe, és ott szépen felolvad. A felhasználása a friss fehérjével azonos.
Szóval az 5 tojás fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük, majd óvatosan a diós-cukros keverékhez adjuk. Elegyengetjük a tészta tetején, habkártyával vagy kenőkéssel elsimítjuk, és mehet a sütőbe. 15-20 perc alatt készre sül (vagy amíg a teteje nem lesz szép barnás-piros.
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, aztán már csak szeletelni, enni kell. A barackíz és a habos dió kombinációja nagyon jó ízhatást ad. Ki lehet próbálni!