2016. aug 09.

Sajtos, sonkás kifli

írta: JutkaKukta
Sajtos, sonkás kifli

 sonkas_kifli_4.JPG

Ezt a kiflit jellemzően húsvét után szoktam elkészíteni, amikor esetleg marad egy kis sonka és már kicsit unjuk. Ezzel jól fel lehet dobni, változatossá tenni. Mint minden kelt tészta, langyosan a legfinomabb. Persze másnap hidegen is jó, mondjuk egy pohár hideg tej mellé.

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához

  • 500 g finomliszt

  • 100 ml tej

  • 1 teáskanál cukor

  • 30 g élesztő

  • 2 db tojás

  • 5 ek napraforgó olaj

  • 2 ek vaj (olvasztott)

A töltelékhez

  • 250 g sonka

  • 200 g eidami sajt (vagy trappista )

  • 100 g csemegeuborka

  • 3 ek tejföl

  • 1 teáskanál mustár

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

A díszítéshez:

  • 1 tojás sárgája a kenéshez

  • 2 ek szezámmag (ízlés szerint)

  • 2 ek köménymag (ízlés szerint)

Elkészítés

sonkas_kifli_2.JPG

  1. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.

  2. Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott uborkát (ledarálhatjuk a sonkával együtt) a ledarált sonkához adjuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a mustárt és sóval, borssal ízesítjük.

  3. A tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, négy cipót formálunk belőle. A cipókat 30 cm átmérőjű körökre, vékonyra nyújtjuk. Átlósan 8 cikkelyre vágjuk. A cikkek külső harmadára halmozzuk a tölteléket (mindenhová egyenlő mennyiséget) és a korong közepe felé haladva szorosan, kifliszerűen feltekerjük.

  4. sonkas_kifli_3.JPG
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a sonkás kifliket, egymástól jó távolságra, mert növekedni fognak.

  6. Konyharuhával letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük.

  7. Tojássárgájával megkenjük a kifliket, az egyik tepsiben lévőket szezámmaggal, a másikban lévőket köménymaggal szórjuk meg. 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 25 perc/tepsi).

sonkas_kifli_4.JPG

Látványos, finom csemege. Jó étvágyat!


 

Szólj hozzá

Sajtos sonkás kifli