Sajtos, sonkás kifli
Ezt a kiflit jellemzően húsvét után szoktam elkészíteni, amikor esetleg marad egy kis sonka és már kicsit unjuk. Ezzel jól fel lehet dobni, változatossá tenni. Mint minden kelt tészta, langyosan a legfinomabb. Persze másnap hidegen is jó, mondjuk egy pohár hideg tej mellé.
Hozzávalók / 4 adag
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
100 ml tej
-
1 teáskanál cukor
-
30 g élesztő
-
2 db tojás
-
5 ek napraforgó olaj
-
2 ek vaj (olvasztott)
A töltelékhez
-
250 g sonka
-
200 g eidami sajt (vagy trappista )
-
100 g csemegeuborka
-
3 ek tejföl
-
1 teáskanál mustár
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A díszítéshez:
-
1 tojás sárgája a kenéshez
-
2 ek szezámmag (ízlés szerint)
-
2 ek köménymag (ízlés szerint)
Elkészítés
-
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük.
-
Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott uborkát (ledarálhatjuk a sonkával együtt) a ledarált sonkához adjuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a mustárt és sóval, borssal ízesítjük.
-
A tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, négy cipót formálunk belőle. A cipókat 30 cm átmérőjű körökre, vékonyra nyújtjuk. Átlósan 8 cikkelyre vágjuk. A cikkek külső harmadára halmozzuk a tölteléket (mindenhová egyenlő mennyiséget) és a korong közepe felé haladva szorosan, kifliszerűen feltekerjük.
-
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a sonkás kifliket, egymástól jó távolságra, mert növekedni fognak.
-
Konyharuhával letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük.
-
Tojássárgájával megkenjük a kifliket, az egyik tepsiben lévőket szezámmaggal, a másikban lévőket köménymaggal szórjuk meg. 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük (kb. 25 perc/tepsi).
Látványos, finom csemege. Jó étvágyat!