Fehér csokis, mogyorós keksz
Remek aprósütemény, mert sokáig eláll, könnyű a gyerekek kezébe nyomni, és nem utolsósorban könnyű elkészíteni. Miről is van szó?
Hozzávalók:
0,3 kg liszt
0,2 kg vaj (vagy margarin)
0,1 kg porcukor
1 egész tojás
1 cs vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília esszencia)
1 csipet só
½ teáskanál őrölt fahéj
½ cs sütőpor
reszelt narancshéj (citromhéj)
0,1 kg apróra vágott mogyoró
0,1 kg csokipasztilla, vagy bármilyen apróra vágott csokidarab
Szükségünk lesz még egy tepsire, sütőpapírra.
Előkészület:
Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, beletesszük a tojás, csoki és a mogyoró kivételével az összes hozzávalót és elmorzsoljuk (vagy kézi robotgép dagasztó spiráljával eldolgozzuk). A mogyorót mikróban megpirítjuk, majd kézzel dörzsölve a héja nagy részét eltávolítjuk. Vágódeszkán felaprítjuk éles késsel. Ha nem csokipasztillával dolgozunk, a csokit is felaprítjuk.
A még fel nem használt hozzávalókat is a tésztához adjuk és lisztezett felületen összegyúrjuk. Kb. 4 cm átmérőjű hengert formázunk belőle és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 2-3 órára. Jó kemény rudat kapunk a végén.
Előmelegítjük a sütőt (légkeveréses sütő: 160 C°, hagyományos: 180 C°)
A hengerekből kb. 1 cm vastag kerek szeleteket vágunk éles késsel és némi távolságot hagyva a szeletek között a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Már csak meg kell sütni. Ez gyorsan megy, kb. 12-15 perc. Legyen egy kis színe, de ne süssük túl.
Fém vagy műanyag dobozban hosszú ideig eltartható (ha addig el nem fogy).
Tippek:
Készíthetjük fehér csokival, mogyoróval. Fekete csokival, dióval. Tehetünk a tésztába kakaót, és úgy jöhet a fehér csoki, mogyoró. Vagy a fekete csoki. Mutatós, ha ilyen is, olyan is készül. Lehet darált dióval, mogyoróval készíteni, de a darabos magra harapásnak is megvan a varázsa (a héját azért mellőzzük!). Jó sütögetést!