Meggyes bögretészta
Itt a meggyszezon, ilyenkor kihagyhatatlan ez rendkívül egyszerű és ízletes sütemény. Gyerekkorom első önálló alkotása volt valamikor úgy hatéves koromban. Látszik, hogy elég korán kezdtem a sütögetést.
Amint a nevéből is kiderül, mérőeszközként egy bögrét kell használni. Az általam sütött mennyiség egy hagyományos méretű „piros” tepsire vonatkozik (kb. 23x38 cm-es) és a bögre úgy 0,3 literes (3 dl).
Nagyon könnyű elkészíteni, nem igényel különösebb szaktudást, a siker garantált.
Hozzávalók:
2 bögre liszt
1 bögre kristálycukor
1 bögre tej
kb. 8 dkg vaj
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliáscukor
pici só
fél kg magozott meggy
Elkészítés:
A kis piros tepsit (nem baj, ha más színű) kivajazzuk, lisztezzük. A meggyet kimagozzuk. Vigyázat, spriccel, fröcsköl – az öltözékünk ennek megfelelő legyen! A sütőt előmelegítjük a klasszikus 180 fokra.
Fogunk egy jóképű keverőtálat és belemérjük a hozzávalókat (liszt, cukor, só, sütőpor, vaníliáscukor). A vajat mikróban megolvasztjuk. A lisztes keverékre ráütjük a tojást, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és elkezdjük adagolni a tejet. Közben egy fakanállal kevergetjük. Mikor már minden hozzávaló a tálban van, akkor jó alaposan elkeverjük, hogy egynemű legyen a massza.
Most szépen átöntjük a tésztát a tepsibe és egyenletesen eloszlatjuk az alján. A tészta viszonylag sűrű, de még elterül a tepsiben.
A tetejére rászórjuk a magozott meggyet lehetőleg egyenletesen. Volt, amikor szépen sorba raktam, de ennek nincs sok értelme. Lényeg, hogy majd minden szeletbe jusson belőle. A meggy kicsit belesüpped a tésztába, vagy megmarad a tetején és csak sütés közben helyeződik a belseje felé.
Bedugjuk a sütőbe, és kb. 25 percig sütjük, amíg a tészta színe piros-barna nem lesz és a konyhában finom illatok kezdenek kószálni. Lehet tűpróbát végezni, vagy csak kézzel enyhén megnyomni a süti tetejét. Ha kész a tepsiben hagyjuk (legalább) langyosra hűlni.
Ha forrón vágjuk fel, szalonnás lesz a tészta, a meggy meg fekete lesz a vágásnál. Szóval érdemes kivárni a megfelelő hőmérsékletet. Ha már itt tartunk, akkor szép, egyenletes kockákra vághatjuk, megszórhatjuk porcukorral, és már lehet is kóstolgatni.
Pár napig eláll (ha addig el nem fogy), és a hűtőből kivéve a benne lévő hideg meggy igen kellemes frissítő ízt adhat a torkosságnak.
Tippek:
Az alap bögre tésztát variálhatjuk más gyümölccsel is (pl. szilva, nem túl érett sárgabarack stb.).
Ha meg éppen nincs kéznél semmilyen gyümölcs, akkor tehetünk bele kakaót, majd félbevágva megkenhetjük lekvárral.
Adhatunk hozzá 1 bögre darált mákot, és akkor akár üresen is elfogyasztható a reggeli kakaó mellé.
Hajrá, lehet kreatívan alkalmazni a receptet!
A meggyes sütit készíthetjük piskóta alapból is, de nekem jobban ízlik ez a bögre tésztás variáció.