2017. jún 17.

Meggyes bögretészta

írta: JutkaKukta
Meggyes bögretészta

dscn5336.JPG

Itt a meggyszezon, ilyenkor kihagyhatatlan ez rendkívül egyszerű és ízletes sütemény. Gyerekkorom első önálló alkotása volt valamikor úgy hatéves koromban. Látszik, hogy elég korán kezdtem a sütögetést.

Amint a nevéből is kiderül, mérőeszközként egy bögrét kell használni. Az általam sütött mennyiség egy hagyományos méretű „piros” tepsire vonatkozik (kb. 23x38 cm-es) és a bögre úgy 0,3 literes (3 dl).

Nagyon könnyű elkészíteni, nem igényel különösebb szaktudást, a siker garantált.

dscn5331.JPG

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1 bögre kristálycukor

1 bögre tej

kb. 8 dkg vaj

1 tojás

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliáscukor

pici só

fél kg magozott meggy

 

Elkészítés:

A kis piros tepsit (nem baj, ha más színű) kivajazzuk, lisztezzük. A meggyet kimagozzuk. Vigyázat, spriccel, fröcsköl – az öltözékünk ennek megfelelő legyen! A sütőt előmelegítjük a klasszikus 180 fokra.

Fogunk egy jóképű keverőtálat és belemérjük a hozzávalókat (liszt, cukor, só, sütőpor, vaníliáscukor). A vajat mikróban megolvasztjuk. A lisztes keverékre ráütjük a tojást, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és elkezdjük adagolni a tejet. Közben egy fakanállal kevergetjük. Mikor már minden hozzávaló a tálban van, akkor jó alaposan elkeverjük, hogy egynemű legyen a massza.

dscn5332.JPG

Most szépen átöntjük a tésztát a tepsibe és egyenletesen eloszlatjuk az alján. A tészta viszonylag sűrű, de még elterül a tepsiben.

dscn5333.JPG

A tetejére rászórjuk a magozott meggyet lehetőleg egyenletesen. Volt, amikor szépen sorba raktam, de ennek nincs sok értelme. Lényeg, hogy majd minden szeletbe jusson belőle. A meggy kicsit belesüpped a tésztába, vagy megmarad a tetején és csak sütés közben helyeződik a belseje felé.

dscn5334.JPG

Bedugjuk a sütőbe, és kb. 25 percig sütjük, amíg a tészta színe piros-barna nem lesz és a konyhában finom illatok kezdenek kószálni. Lehet tűpróbát végezni, vagy csak kézzel enyhén megnyomni a süti tetejét. Ha kész a tepsiben hagyjuk (legalább) langyosra hűlni.

dscn5335.JPG

Ha forrón vágjuk fel, szalonnás lesz a tészta, a meggy meg fekete lesz a vágásnál. Szóval érdemes kivárni a megfelelő hőmérsékletet. Ha már itt tartunk, akkor szép, egyenletes kockákra vághatjuk, megszórhatjuk porcukorral, és már lehet is kóstolgatni.

Pár napig eláll (ha addig el nem fogy), és a hűtőből kivéve a benne lévő hideg meggy igen kellemes frissítő ízt adhat a torkosságnak.

dscn5338.JPG

Tippek:

Az alap bögre tésztát variálhatjuk más gyümölccsel is (pl. szilva, nem túl érett sárgabarack stb.).

Ha meg éppen nincs kéznél semmilyen gyümölcs, akkor tehetünk bele kakaót, majd félbevágva megkenhetjük lekvárral.

Adhatunk hozzá 1 bögre darált mákot, és akkor akár üresen is elfogyasztható a reggeli kakaó mellé.

Hajrá, lehet kreatívan alkalmazni a receptet!

A meggyes sütit készíthetjük piskóta alapból is, de nekem jobban ízlik ez a bögre tésztás variáció.

 

Szólj hozzá

Meggyes bögretészta