Farsangi fánk
Ennek apropója, hogy itt a farsang (áll a bál), és éppen ilyet sütöttem a barátaim iskolás lányának, ahol a szülőket így próbálják rávenni a hagyományőrző sütik készítésére. A szülők persze leleményesek, megtalálják a nagymamákat, vagy jelen esetben a pót-nagymamát, hogy ugyan süssön már helyettük, nekik. És én szívesen vállaltam ezt a feladatot.
A recept szerint fél kg lisztből kellene fánkot sütni, de az igen szerény mennyiség. Ezért aztán rögtön dupla adaggal kezdtem. Tapasztalatból tudom, hogy ennek nehéz ellenállni. Főleg melegen (akkor jól megüli az ember gyomrát, de mindenki vállalja a kockázatot).
Ja, és ez a recept nem a kedvenc könyvemből van, hanem régi cetlikről.
Hozzávalók:
1 kg liszt
0,06 kg élesztő
5 tojás sárgája
0,10-0,12 kg vaj (vagy olaj)
0,15 kg cukor
1 cs vaníliás cukor (vagy 1 teáskanál vanília kivonat)
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál sütőrum
kb. fél liter langyos tej
1 l olaj a sütéshez
Elkészítés:
Az élesztőt kevés kb. 1 dl langyos tejben egy kevés cukorral megfuttatom. Az átszitált lisztbe belekeverem a sót, cukrot, citromhéjat, majd hozzáadom a tojássárgákat, az olvasztott vajat, vaníliát, rumot és végül a megfuttatott élesztőt. A tej is mehet hozzá nyugodtan, hiszen ennél jóval több kell a tésztához. A többi langyos tejet kis mennyiségenként a tésztához adagoljuk és közben fakanállal vagy kézzel összedolgozzuk. Közepes keménységű tésztát kell kapnunk. Jól kidolgozzuk, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor langyos helyen konyharuhával letakarva 1- másfél órát kelesztjük. Ha már a duplájára nőtt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, négyszögletesre húzzuk, nyújtjuk.
Fánkszaggatóval (vékony falú pohár is jó) kiszaggatjuk, és a lisztezett deszkán hagyjuk pihenni egy konyharuha alatt (kb. fél óra).
Már csak meg kell sütni! Az olajat egy nagy lábosba öntjük, kb. 180 ºC-ra melegítjük. Nálam a 9 fokozatú kerámia főzőlapon ez 5-ös fokozat volt.
A sütés fontos része a folyamatnak, mert el lehet rontani tésztát. Először is: a kiszaggatott fánk közepébe a hüvelykujjunkkal mélyedést készítünk, és a mélyedéssel lefelé a forró olajba helyezzük. Lefedjük. Kb. 2 perc alatt szép piros-barnára sül. Ekkor levesszük a fedőt, megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük. Ha jól dolgoztunk, a középső bemélyedés világos színű marad, és a fánk szélein fehér csík, „szalag” keletkezik.
Lecsöpögtetjük, papírtörlőre rakjuk, hogy feligya az olajat. Ha már langyos, meghinthetjük porcukorral. Aztán gyorsan előkeresni a baracklekvárt, és máris meg lehet enni a finom fánkot!
A sütés a folyamat legérzékenyebb része. Miután a sütés lett a hobbim, már beszereztem egy olyan hőmérőt, amivel az olaj hőmérsékletét is tudom mérni. Jól jött. Ha túl forró az olaj, a tészta gyorsan megsül, megég, sötét színű lesz, a közepe meg esetleg nyers marad. Ha meg nem elég meleg az olaj, akkor a tészta nagyon megszívja magát olajjal. Szóval erre figyelni kell!