Citromos polenta torta (süti) - gluténmentes, cukormentes
Változik a világ. Körülöttem is. Egyre gyakrabban kerül előtérbe a gluténmentes, cukormentes „édesség” igénye. Próbálkozom, és időnként egész jó dolgok sülnek ki (a szó szoros értelmében) belőle.
Most egy ilyet mutatnék be mindazoknak, akik valamilyen oknál fogva meg szeretnék kóstolni.
Hozzávalók:
0,17 kg vaj
0,15 kg xilit (vagy cukor – ha nem kell cukormentesnek lennie)
3 egész tojás
0,15 kg polenta vagy durvára őrölt kukorica
0,17 kg mandulaliszt
2 citrom reszelt héja és leve
1 narancs reszelt héja
½ csomag gluténmentes sütőpor
csipetnyi só, vanília kivonat
szükségünk van még egy kb. 22 cm átmérőjű, levehető oldalú torta formára és
sütőpapírra
Elkészítés:
A torta forma alját körberajzoljuk a sütőpapíron, kivágjuk és kibéleljük vele a formát.
Kimérjük a hozzávalókat, a citromokat, narancsot alaposan megmossuk, a héjukat lereszeljük. A citromok levét egy pohárba kicsavarjuk.
A sütőt előmelegítjük 160 C fokra.
A szoba-hőmérsékletű vajat a xilit (cukor) 3/4-ével kihabosítjuk robotgéppel (vagy habverővel). Ha már habos, egyenként hozzáhabosítjuk a tojásokat.
A mandulalisztet, kukorica őrleményt, sót, sütőport elvegyítjük és a tojásos masszához keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citrom és narancs héjakat. Kevés citromlé is jöhet bele. Robotgéppel kisebb fokozaton jól elkeverjük. A tészta nem lesz folyós, ezért spatula vagy habkártya segítségével simítjuk bele a torta formába.
Irány a sütő, kb. 30-40 perc alatt szép aranysárgára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, az a biztos. Ha a beleszúrt tű tisztán jön ki a tésztából, akkor már megsült.
Kivesszük a sütőből, és a formában hagyjuk langyosra hűlni.
Közben a citromlét kicsit meglangyosítjuk és feloldjuk benne a xilit (vagy cukor) félretett részét.
A langyos süti tetejét fogpiszkálóval megszurkáljuk, és a citromos keverékkel apránként meglocsoljuk. Várjuk meg, hogy a tészta beigya a citromot, aztán ismételjük meg a folyamatot, amíg elfogy a citromlé.
Kivehetjük a formából, kenőkéssel vagy más, elég hosszú késsel alányúlva áthelyezhetjük egy tortatálra. Vigyázzunk, mert a süti eléggé törékeny (nincs benne búzaliszt).
A kész süti a citromtól kellemes savanykás, pikáns ízű.
Azt gondolom, hogy azok, akik nem fogyaszthatnak hagyományos sütiket, éppúgy élvezhetik a finom ízeket, kényeztethetik magukat ilyen meglepetés falatokkal.
Hajrá, ki lehet próbálni!
Megjegyzés: a mandulaliszt nem olcsó szórakozás, de akinek esetleg terem a közelében, vagy kapott valahonnan sok mandulát, érdemes házilag előállítani a mandulalisztet. Hogy hogyan?
Így:
A mandulát kisebb adagokban forrásban lévő vízbe merítjük, szűrőkanállal kihalásszuk, és lehámozzuk a héját. Sütőben, nyitott ajtónál 50 fokon pár órát szárítjuk (megteszi a radiátor is, estétől reggelig). Utána diódarálóval ledaráljuk, végül jöhet a kávédaráló. Az őrleményt átszitáljuk, a nagyobb darabokat ismét megdaráljuk. Hát kicsit macerás…., de akinek van rá ideje, annak megéri.