2018. ápr 26.

Citromos polenta torta (süti) - gluténmentes, cukormentes

írta: JutkaKukta
Citromos polenta torta (süti) - gluténmentes, cukormentes

 

dscn5829.JPG

Változik a világ. Körülöttem is. Egyre gyakrabban kerül előtérbe a gluténmentes, cukormentes „édesség” igénye. Próbálkozom, és időnként egész jó dolgok sülnek ki (a szó szoros értelmében) belőle.

Most egy ilyet mutatnék be mindazoknak, akik valamilyen oknál fogva meg szeretnék kóstolni.

 

Hozzávalók:

0,17 kg vaj

0,15 kg xilit (vagy cukor – ha nem kell cukormentesnek lennie)

3 egész tojás

0,15 kg polenta vagy durvára őrölt kukorica

0,17 kg mandulaliszt

2 citrom reszelt héja és leve

1 narancs reszelt héja

½ csomag gluténmentes sütőpor

csipetnyi só, vanília kivonat

dscn5825.JPG

szükségünk van még egy kb. 22 cm átmérőjű, levehető oldalú torta formára és

sütőpapírra

Elkészítés:

A torta forma alját körberajzoljuk a sütőpapíron, kivágjuk és kibéleljük vele a formát.

Kimérjük a hozzávalókat, a citromokat, narancsot alaposan megmossuk, a héjukat lereszeljük. A citromok levét egy pohárba kicsavarjuk.

A sütőt előmelegítjük 160 C fokra.

A szoba-hőmérsékletű vajat a xilit (cukor) 3/4-ével kihabosítjuk robotgéppel (vagy habverővel). Ha már habos, egyenként hozzáhabosítjuk a tojásokat.

dscn5826.JPG

A mandulalisztet, kukorica őrleményt, sót, sütőport elvegyítjük és a tojásos masszához keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citrom és narancs héjakat. Kevés citromlé is jöhet bele. Robotgéppel kisebb fokozaton jól elkeverjük. A tészta nem lesz folyós, ezért spatula vagy habkártya segítségével simítjuk bele a torta formába.

dscn5827.JPG

Irány a sütő, kb. 30-40 perc alatt szép aranysárgára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, az a biztos. Ha a beleszúrt tű tisztán jön ki a tésztából, akkor már megsült.

Kivesszük a sütőből, és a formában hagyjuk langyosra hűlni.

Közben a citromlét kicsit meglangyosítjuk és feloldjuk benne a xilit (vagy cukor) félretett részét.

A langyos süti tetejét fogpiszkálóval megszurkáljuk, és a citromos keverékkel apránként meglocsoljuk. Várjuk meg, hogy a tészta beigya a citromot, aztán ismételjük meg a folyamatot, amíg elfogy a citromlé.

Kivehetjük a formából, kenőkéssel vagy más, elég hosszú késsel alányúlva áthelyezhetjük egy tortatálra. Vigyázzunk, mert a süti eléggé törékeny (nincs benne búzaliszt).

A kész süti a citromtól kellemes savanykás, pikáns ízű.

Azt gondolom, hogy azok, akik nem fogyaszthatnak hagyományos sütiket, éppúgy élvezhetik a finom ízeket, kényeztethetik magukat ilyen meglepetés falatokkal.

Hajrá, ki lehet próbálni!

 

Megjegyzés: a mandulaliszt nem olcsó szórakozás, de akinek esetleg terem a közelében, vagy kapott valahonnan sok mandulát, érdemes házilag előállítani a mandulalisztet. Hogy hogyan?

Így:

A mandulát kisebb adagokban forrásban lévő vízbe merítjük, szűrőkanállal kihalásszuk, és lehámozzuk a héját. Sütőben, nyitott ajtónál 50 fokon pár órát szárítjuk (megteszi a radiátor is, estétől reggelig). Utána diódarálóval ledaráljuk, végül jöhet a kávédaráló. Az őrleményt átszitáljuk, a nagyobb darabokat ismét megdaráljuk. Hát kicsit macerás…., de akinek van rá ideje, annak megéri.

dscn5829.JPG

Szólj hozzá

Citromos polenta - gluténmentes