2016. feb 11.

Lazacos En Croûte

írta: JutkaKukta
Lazacos En Croûte

dscn4359.JPG

Ez egy nagyon finom lazacos étel ebédre vagy vacsorára. Kicsit ugyan macerásnak tűnhet elsőre, de valójában annyira nem az, és az eredmény nagyon finom ételkülönlegesség, azaz megéri a fáradságot. Sokáig szemeztem a könyvben lévő recepttel, míg végre rászántam magam. Persze azonnal eszközöltem pár módosítást a receptben, én most azt adnám közre.

A recept szerint nyers vízitormát kellene használnunk, amit én a kedvenc spenóttal helyettesítettem.

Szóval a hozzávalók:

0,5 kg nyers spenót
0,10 kg krémsajt (tömlős Camping sajt, Medve sajt – szóval ilyesmi)
0,60 kg lazacfilé, amiről a bőrt is eltávolítjuk
0,40 kg mirelit leveles tészta
1 tojás (kenéshez)
liszt (lisztezéshez)

Elkészítés:

A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük.
A mirelit leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni.

 

A megtisztított, alaposan megmosott spenótot lecsöpögtetjük, kevés olajon megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk, majd belekeverjük a krémsajtot. Hagyjuk hidegre hűlni.
dscn4348.JPG
A lazacot befűszerezzük (általában elég a só, de nekem van egy finom hal fűszer keverékem). A kiengedett leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk (téglalap formára). A lazacot két darabra vágjuk, hogy szépen elhelyezhessük majd a tésztán.

dscn4349.JPG
Az időközben kihűlt spenótos massza felével megkenjük a tészta közel felét (a két végén hagyjunk szabadon egy kicsit, hogy majd fel tudjuk hajtani, meg oldalról annyit, hogy rendesen befedje a tölteléket). Erre helyezzük a lazac darabokat. A tetejét ismét megkenjük a spenót maradékával, és a tésztával befedjük a tetejét meg a végeit.
dscn4350.JPG

Ha maradt itt-ott levágott tésztadarab, azzal szórakozhatunk és kidíszíthetjük a tetejét. Lapáttal alányúlva áthelyezhetjük a méretének megfelelő tepsibe. A tetejét kenjük le tojással, pár helyen vékony hústűvel szúrjunk a tésztába, hogy sütés közben a gőz el tudjon távozni és ne nyíljon szét a tészta.

dscn4351.JPG
 
A sütést 200 fokos, „gőzös” sütőben kell elkezdeni. A gőzt én egyszerűen úgy csinálom, hogy mielőtt bedugnám a sütőbe, a tésztát a tepsiben vizes kézzel jól megspriccelem. Így az elején lesz gőz, később meg úgysem kell. Mivel a lazac nyers, a sütési időnél erre tekintettel kell lenni. Én kb. 40-45 percig sütöttem. A sütési hőmérsékletet úgy 20-25 perc után 180 fokra csökkentettem, és a végén egy kicsit le is fedtem fóliával a tésztát, hogy a teteje ne égjen meg.
dscn4354.JPG
Tippek:
Vendégváráshoz az egész dolgot elő lehet készíteni és a hűtőben pihentetni. A sütést a vendégek érkezéséhez lehet igazítani. Frissen, melegen, ropogósan az igazi. De ha véletlenül marad belőle másnapra, akkor is nagyon jó.

Én mirelit leveles tészta helyett magam készítem a hajtogatott leveles tésztát, de ezt csak annak ajánlom, akinek sok ideje van, és tud úgy nevezett húzómargarint beszerezni, mert azzal egész egyszerűen elkészíthető ez a leveles tészta.

Egyszer majd azt is leírom, mert nekem jobban ízlik, mint a bolti késztermék. Amúgy ha ráérő időmben ilyet alkotok, annak általában a felét én is lefagyasztom. Ettől kezdve egyszerűbb a fenti csemege elkészítése.

A nagyobb bevásárlóközpontokban kapható friss leveles tészta is. Ha jól láttam, az ki is van nyújtva. Még egyszerűbb a dolgunk.

Hajrá, lehet kísérletezni!
dscn4359.JPG
Szólj hozzá

Lazacos En Croûte