Ez egy nagyon finom lazacos étel ebédre vagy vacsorára. Kicsit ugyan macerásnak tűnhet elsőre, de valójában annyira nem az, és az eredmény nagyon finom ételkülönlegesség, azaz megéri a fáradságot. Sokáig szemeztem a könyvben lévő recepttel, míg végre rászántam magam. Persze azonnal eszközöltem pár módosítást a receptben, én most azt adnám közre.
A recept szerint nyers vízitormát kellene használnunk, amit én a kedvenc spenóttal helyettesítettem.
Szóval a hozzávalók:
0,5 kg nyers spenót
0,10 kg krémsajt (tömlős Camping sajt, Medve sajt – szóval ilyesmi)
só
0,60 kg lazacfilé, amiről a bőrt is eltávolítjuk
0,40 kg mirelit leveles tészta
1 tojás (kenéshez)
liszt (lisztezéshez)
Elkészítés:
A sütőt 200 ºC-ra előmelegítjük.
A mirelit leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni.
A megtisztított, alaposan megmosott spenótot lecsöpögtetjük, kevés olajon megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk, majd belekeverjük a krémsajtot. Hagyjuk hidegre hűlni.
A lazacot befűszerezzük (általában elég a só, de nekem van egy finom hal fűszer keverékem). A kiengedett leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk (téglalap formára). A lazacot két darabra vágjuk, hogy szépen elhelyezhessük majd a tésztán.
Az időközben kihűlt spenótos massza felével megkenjük a tészta közel felét (a két végén hagyjunk szabadon egy kicsit, hogy majd fel tudjuk hajtani, meg oldalról annyit, hogy rendesen befedje a tölteléket). Erre helyezzük a lazac darabokat. A tetejét ismét megkenjük a spenót maradékával, és a tésztával befedjük a tetejét meg a végeit.
Ha maradt itt-ott levágott tésztadarab, azzal szórakozhatunk és kidíszíthetjük a tetejét. Lapáttal alányúlva áthelyezhetjük a méretének megfelelő tepsibe. A tetejét kenjük le tojással, pár helyen vékony hústűvel szúrjunk a tésztába, hogy sütés közben a gőz el tudjon távozni és ne nyíljon szét a tészta.
A sütést 200 fokos, „gőzös” sütőben kell elkezdeni. A gőzt én egyszerűen úgy csinálom, hogy mielőtt bedugnám a sütőbe, a tésztát a tepsiben vizes kézzel jól megspriccelem. Így az elején lesz gőz, később meg úgysem kell. Mivel a lazac nyers, a sütési időnél erre tekintettel kell lenni. Én kb. 40-45 percig sütöttem. A sütési hőmérsékletet úgy 20-25 perc után 180 fokra csökkentettem, és a végén egy kicsit le is fedtem fóliával a tésztát, hogy a teteje ne égjen meg.
Tippek:
Vendégváráshoz az egész dolgot elő lehet készíteni és a hűtőben pihentetni. A sütést a vendégek érkezéséhez lehet igazítani. Frissen, melegen, ropogósan az igazi. De ha véletlenül marad belőle másnapra, akkor is nagyon jó.
Én mirelit leveles tészta helyett magam készítem a hajtogatott leveles tésztát, de ezt csak annak ajánlom, akinek sok ideje van, és tud úgy nevezett húzómargarint beszerezni, mert azzal egész egyszerűen elkészíthető ez a leveles tészta.
Egyszer majd azt is leírom, mert nekem jobban ízlik, mint a bolti késztermék. Amúgy ha ráérő időmben ilyet alkotok, annak általában a felét én is lefagyasztom. Ettől kezdve egyszerűbb a fenti csemege elkészítése.
A nagyobb bevásárlóközpontokban kapható friss leveles tészta is. Ha jól láttam, az ki is van nyújtva. Még egyszerűbb a dolgunk.
Hajrá, lehet kísérletezni!