Képviselő fánk
Ez a habkönnyű tésztahüvelybe töltött krémes kém tejszínhabbal díszítve – igazi csemege. Első ránézésre nem tűnik túl egyszerűnek, de szerintem nem is bonyolult. Nekem különös sikert jelentett, hogy a nem igazán édesszájú családtagom egy egészet elfogyasztott belőle, sőt távozáskor még elvitelre is kért belőle.
Nézzük az alapokat!
Hozzávalók a tésztához:
0,20 kg liszt
0,20 kg víz (2 dl)
0,20 kg olaj
6 db egész tojás
csipetnyi só, cukor
A krémhez:
1 csomag krémes kémpor
6-7 dl hideg tej
A tejszínes díszítéshez:
0,20-0,40 kg tejszín kemény habja
1 cs habfixáló
Szükségünk lesz még egy habzsákra és egy fém csőre is, ami lehet sima vagy csillag formájú. Aki csinos kis sütiket szeretne készíteni, és nem egyszeri fellángolás, annak érdemes beszerezni mindkettőt. Látványos dolgokat lehet vele készíteni, megéri.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és kezdjünk hozzá tészta hüvelyeket elkészítéséhez. A vizet, olajat csipetnyi sót, cukrot tegyük egy lábosba és kezdjük el forralni. Ha már zubogva forr, tegyük bele a lisztet és folyamatos keverés közben reszteljük (pirítsuk). Akkor jó, ha a massza elválik az edény falától.
Ekkor tegyük át a robotgép keverőtáljába és kezdjük a tojásokat egyesével a masszához adni. Minden egyes tojás után alaposan verjük fel. A tészta eleinte kicsit szétesősnek vagy ragacsosnak tűnhet, de minden egyes tojás hozzáadásával változik az állaga, végül egy sűrű masszát kapunk. A massza egy részét a csillagcsöves habzsákba lapátoljuk és szép, egyenletes csillagokat nyomunk a kizsírozott, lisztezett tepsire egymástól tisztes távolságra, mert sütés közben kb. háromszoros méretre nőnek. Lehet sima csöves habzsákból is halmokat nyomni, vagy ha egyik sincs, kanállal kiszaggatni a tepsire a kis halmokat.
A csillagok mérete lehet kisebb vagy kicsit nagyobb. Ha kisebbeket csinálunk, akkor akár egy falatra bekapható a kész süti. Ha nagyobbakat, akkor kistányéron, villával tanácsos enni. De ott még nem tartunk.
Ha a sütő hőmérséklete elérte a 220 fokot, megkezdhetjük a sütést. Előírás szerint gőzös sütőben kell sütni. Ilyenkor vizes kézzel alaposan megspriccelem a tésztát a tepsiben és úgy dugom a sütőbe. A fánkok szépen feljönnek, és amikor már kérget kaptak (kinyitom a sütőt és kézzel leellenőrzöm), akkor a hőmérsékletet 180 fokra csökkentem, és 3-4 percenként kicsit kinyitom a sütő ajtaját (megnézem). Ilyenkor a gőz, amire már nincs szükség elillan, és szép, masszív tartású tésztahüvelyeket kapunk. Ha jól csináltuk, a hüvelyek belül üregesek, a süti habkönnyű és nem összenyomható. A színe szép piros-barna.
Már egész jól állunk. Készítsük el a krémes krémet. Kipróbáltam a készen kapható krémet, nagyon bevált (dr. Oetker - bár ez nem a reklám helye). A tudomány szerint 0,8 liter tej kell hozzá, de én 0,6 literrel csinálom. Így kicsit jobb a tartása a krémnek. Szóval robotgéppel előírás szerint (csak kevesebb tejjel) kihabosítom a krémet. A tésztahüvelyeket lekalapozzuk (éles késsel levágjuk a felső harmadukat), és megint csak csillagcsöves habzsákból megtöltjük a hüvelyeket a krémmel. Ha ezzel megvagyunk, kihabosítjuk a tejszínt, teszünk bele biztonság kedvéért 1 cs habfixálót, kis porcukrot, és ugyancsak csillagcsöves habzsákból körbe nyomjuk, díszítjük a sütit. Kissé ferdén ráhelyezzük a kalapokat, hogy oldalt kilátsszon a szépen csíkozott hab. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és most már tényleg csak meg kell enni. Nagyon finom, könnyű csemege. Ideális esetben a fogyasztás napján készítjük el, mert a hűtőben magához vonzza a nedvességet, és a tészta már nem lesz friss, ropogós. Finom persze másnap is, de frissen a legjobb.
Legutóbb egy baráti összejövetelre készítettem képviselőfánkot, és a tészta feléből egészen apró csillagokat nyomtam. Ezeket aztán sajtkrémmel, kenőmájas krémmel, körözöttel töltöttem meg. Kaliforniai paprikával díszítettem, és ezzel a sós falatkák is rendelkezésre álltak.
Ugyanebből a tésztából simacsöves zsákból apró halmokat nyomva kicsi gömböket kapunk, amiből igen finom profiterol készíthető. Ezt legközelebb külön is elmesélem!
Még egy tipp: egészen extra képviselőfánkot készíthetünk ha a kalapokat forró, olvasztott (karamellizált) cukorba mártjuk, majd rögtön megszórjuk stiftelt mandulával.