2016. aug 09.

Key lime pie

írta: JutkaKukta
Key lime pie

 

key_lime_5.JPG

Ez egy tipikusan floridai édesség, nagyon kellemes az intenzív citromos íze az ottani melegben. Az éttermekben szinte kötelező desszert. A jelentése is Floridához kötődik: „key” az ottani hófehér korallszigeteket jelenti, a lime a citrom rokona, de íze kicsit kevésbé savanyú, színe zöld. A pie pedig sütit jelent.

Amúgy floridai tartózkodásaim során megismerkedtem a key lime-al is, ami nem zöld, hanem narancssárga, és nem is olyan savanyú, mint a lime vagy a citrom. Itthon talán a citrom a leggyakoribb, de időnként lime is kapható. A könyvben, amiből a recept való, úgy tűnik lime-ot használtak. Key lime-ot ne keressünk itthon.

Elsőre kicsit melléfogtam (nagy volt a sütőforma, vékony lett a töltelék, és mivel úgy gondoltam, hogy az előírás szerinti hozzávalókkal biztosan nem szilárdul meg a belseje, hozzáadtam a tojásfehérjéket is; nem kellett volna....), de a második alkalommal már rendben mentek a dolgok.

Hozzávalók a könyv szerint:

7 evőkanál vaj

8 oz (225 g) vaníliás nápolyi

5 db lime + 1 a díszítéshez

3 tojás sárgája

14 oz (0,4 kg) sűrített, cukrozott tej

key_lime_1.JPG

Hozzávalók – amit én használtam:

0,08 kg vaj

0,25 kg citromos nápolyi

4 db citrom (épp nem volt a közelben lime)

3 tojás sárgája

0,45 kg (3 tubus) cukrozott, sűrített tej

Szükségünk lesz még egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformára is.

Elkészítés:

Kimérjük a hozzávalókat. A nápolyit egy erősebb nylon zacskóban jól összetörjük, morzsásítjuk. A vajat egy kisebb lábosban felolvasztjuk, hozzákeverjük a nápolyi morzsáját, eldolgozzuk.

key_lime_2.JPG

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Elterítjük a vajas nápolyis keveréket a tortaforma aljában, az oldalát kicsit magasabbra hagyjuk. Egy evőkanál hátával jól ellapítgatjuk. A sütőben 6-7 percig sütjük.

key_lime_3.JPG

Közben lereszeljük a citromok héját, majd félbevágjuk és a levüket kicsavarjuk egy tálba. A tojássárgákat és a reszelt citromhéjat keverőtálba tesszük és habverővel felverjük, amíg nem kezd besűrűsödni. Ekkor hozzáadjuk a sűrített tejeket, és intenzíven tovább habosítjuk. A végén a citromok levét beleszűrjük a masszába és alacsony fokozaton elkeverjük.

Az így kapott masszát beleöntjük a tortaformába a megsült nápolyis morzsára.

key_lime_4.JPG

Már csak sütni kell 15-18 percig, és készen is vagyunk.

Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni, majd tegyük a hűtőbe, mivel az ízek hidegen jönnek ki igazán.

key_lime_5.JPG

A mennyiség viszonylag szerény, de kalóriából azért van benne rendesen. Jobb vigyázni az elfogyasztott mennyiséggel! Jó étvágyat!

A kész süti a hűtőben 2-3 napig eltartható (ha megmarad addig!)

Tipp: a sütés akkor kész, ha a töltelék közepe már nem folyós. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert a tejben lévő cukor esetleg megég, és gumiszerű lesz a töltelék.

 

 

Szólj hozzá

Key lime pie