Key lime pie
Ez egy tipikusan floridai édesség, nagyon kellemes az intenzív citromos íze az ottani melegben. Az éttermekben szinte kötelező desszert. A jelentése is Floridához kötődik: „key” az ottani hófehér korallszigeteket jelenti, a lime a citrom rokona, de íze kicsit kevésbé savanyú, színe zöld. A pie pedig sütit jelent.
Amúgy floridai tartózkodásaim során megismerkedtem a key lime-al is, ami nem zöld, hanem narancssárga, és nem is olyan savanyú, mint a lime vagy a citrom. Itthon talán a citrom a leggyakoribb, de időnként lime is kapható. A könyvben, amiből a recept való, úgy tűnik lime-ot használtak. Key lime-ot ne keressünk itthon.
Elsőre kicsit melléfogtam (nagy volt a sütőforma, vékony lett a töltelék, és mivel úgy gondoltam, hogy az előírás szerinti hozzávalókkal biztosan nem szilárdul meg a belseje, hozzáadtam a tojásfehérjéket is; nem kellett volna....), de a második alkalommal már rendben mentek a dolgok.
Hozzávalók a könyv szerint:
7 evőkanál vaj
8 oz (225 g) vaníliás nápolyi
5 db lime + 1 a díszítéshez
3 tojás sárgája
14 oz (0,4 kg) sűrített, cukrozott tej
Hozzávalók – amit én használtam:
0,08 kg vaj
0,25 kg citromos nápolyi
4 db citrom (épp nem volt a közelben lime)
3 tojás sárgája
0,45 kg (3 tubus) cukrozott, sűrített tej
Szükségünk lesz még egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformára is.
Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat. A nápolyit egy erősebb nylon zacskóban jól összetörjük, morzsásítjuk. A vajat egy kisebb lábosban felolvasztjuk, hozzákeverjük a nápolyi morzsáját, eldolgozzuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Elterítjük a vajas nápolyis keveréket a tortaforma aljában, az oldalát kicsit magasabbra hagyjuk. Egy evőkanál hátával jól ellapítgatjuk. A sütőben 6-7 percig sütjük.
Közben lereszeljük a citromok héját, majd félbevágjuk és a levüket kicsavarjuk egy tálba. A tojássárgákat és a reszelt citromhéjat keverőtálba tesszük és habverővel felverjük, amíg nem kezd besűrűsödni. Ekkor hozzáadjuk a sűrített tejeket, és intenzíven tovább habosítjuk. A végén a citromok levét beleszűrjük a masszába és alacsony fokozaton elkeverjük.
Az így kapott masszát beleöntjük a tortaformába a megsült nápolyis morzsára.
Már csak sütni kell 15-18 percig, és készen is vagyunk.
Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni, majd tegyük a hűtőbe, mivel az ízek hidegen jönnek ki igazán.
A mennyiség viszonylag szerény, de kalóriából azért van benne rendesen. Jobb vigyázni az elfogyasztott mennyiséggel! Jó étvágyat!
A kész süti a hűtőben 2-3 napig eltartható (ha megmarad addig!)
Tipp: a sütés akkor kész, ha a töltelék közepe már nem folyós. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert a tejben lévő cukor esetleg megég, és gumiszerű lesz a töltelék.