2019. jún 04.

Vajas keksz

írta: JutkaKukta
Vajas keksz

dscn6626.JPG

Sziasztok, üdv. mindenkinek, aki időnként követi sütögetési hobbimat. Régóta nem mutattam semmi újat. Egyrészt, mert költözködtem, másrészt mert a kipróbált, bevált sütiket készítettem, azok pedig már itt sorakoznak. Most egy egyszerű, ámde nagyon finom vajas kekszet osztanék meg veletek. A vaj a lényeg. Fantasztikus ízvilágot ad a sütinek.

A kisgyerekek kedvenc sütije: nem lesznek tőle fülig maszatosak, elfér a kezükben, akár játék közben is könnyű bekapni belőle egy falatot. És ha valamilyen figurás kiszúróval készítjük, biztos a siker!

Hozzávalók:

dscn6620.JPG

Amerikai mérték szerint:

11 evőkanál puha vaj

½ csésze cukor

1 ½ csésze liszt

1 tojás sárgája

1 teáskanál vanília kivonat

csipet só

 

Hazai mérték szerint:

0,16 kg puha vaj

0,12 kg cukor

0,22 kg liszt

1 tojás sárgája

1 cs vaníliás cukor (vagy vanília kivonat)

csipetnyi só

 

Előkészítés:

Kimérjük a hozzávalókat.

Elkészítés:

dscn6621.JPG

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, cukrot, sót, vaníliás cukrot. Kézzel elmorzsoljuk, hogy a zsiradék egyenletesen legyen mindenütt.

dscn6622.JPG

Végül hozzáadjuk a tojás sárgáját is (meg a vanília kivonatot, ha azzal készítjük), és összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett felületen kigömbölyítjük és kb. fél órára fóliában a hűtőbe tesszük.

dscn6623.JPG

A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Sima pogácsa szaggató, vagy fánk szaggató is megteszi, de ha a gyerekekre gondolunk, lehet valamilyen mintás felületű kiszúróval is dolgozni.

dscn6624.JPG

A kekszeket elhelyezzük a sütőlemezen és 12-15 perc alatt készre sütjük. Ennyi. Jó étvágyat!

dscn6625.JPG

Tipp: érdemes rögtön dupla adaggal kezdeni, mert sokáig eláll a keksz (vagy nem…).

dscn6626.JPG

Szólj hozzá

Vajas keksz