Vajas keksz
Sziasztok, üdv. mindenkinek, aki időnként követi sütögetési hobbimat. Régóta nem mutattam semmi újat. Egyrészt, mert költözködtem, másrészt mert a kipróbált, bevált sütiket készítettem, azok pedig már itt sorakoznak. Most egy egyszerű, ámde nagyon finom vajas kekszet osztanék meg veletek. A vaj a lényeg. Fantasztikus ízvilágot ad a sütinek.
A kisgyerekek kedvenc sütije: nem lesznek tőle fülig maszatosak, elfér a kezükben, akár játék közben is könnyű bekapni belőle egy falatot. És ha valamilyen figurás kiszúróval készítjük, biztos a siker!
Hozzávalók:
Amerikai mérték szerint:
11 evőkanál puha vaj
½ csésze cukor
1 ½ csésze liszt
1 tojás sárgája
1 teáskanál vanília kivonat
csipet só
Hazai mérték szerint:
0,16 kg puha vaj
0,12 kg cukor
0,22 kg liszt
1 tojás sárgája
1 cs vaníliás cukor (vagy vanília kivonat)
csipetnyi só
Előkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat.
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat, cukrot, sót, vaníliás cukrot. Kézzel elmorzsoljuk, hogy a zsiradék egyenletesen legyen mindenütt.
Végül hozzáadjuk a tojás sárgáját is (meg a vanília kivonatot, ha azzal készítjük), és összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett felületen kigömbölyítjük és kb. fél órára fóliában a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Sima pogácsa szaggató, vagy fánk szaggató is megteszi, de ha a gyerekekre gondolunk, lehet valamilyen mintás felületű kiszúróval is dolgozni.
A kekszeket elhelyezzük a sütőlemezen és 12-15 perc alatt készre sütjük. Ennyi. Jó étvágyat!
Tipp: érdemes rögtön dupla adaggal kezdeni, mert sokáig eláll a keksz (vagy nem…).