Cake pops - sütinyalóka
Cake pops – cake balls – csokis süti nyalóka
Mint sok egyéb dologban, a cukrászatban sem állt meg az idő: mindig vannak új és még újabb dolgok, divatos sütemények, amiket érdemes kipróbálni. Ez a kísérlet éppen erről szól. A „nagy” könyvemben is szerepel, igaz ott csak golyókként, de megemlítik, hogy nyalóka módon pálcikára is lehet szúrni őket, és akkor mutatós, csinos ajándékot, parti kelléket készíthetünk belőlük.
Az ötlet megint a lányomnak volt köszönhető, tőle kaptam a szükséges speciális eszközöket, amik persze könnyedén helyettesíthetők olcsóbb, egyszerűbb dolgokkal. Nézzük, miről is van szó?
Hozzávalók a tésztához:
0,10 kg vaj
0,12 kg cukor
2 db tojás
0,12 kg liszt
0,02 kg kakaópor
½ cs sütőpor
csipet só
5 evőkanál tej
Hozzávalók a krémhez:
0,12 kg vaj
0,02 kg kakaó
0,18 kg porcukor
2 evőkanál tej, ha szükséges
Hozzávalók a díszítéshez:
0,2-0,3 kg fekete csoki
0,05 kg fehér csoki
a szóráshoz apró, színes cukor díszek
Szükségünk lesz még
- 40-50 db nyalókapálcára (ezeket később vissza lehet kunyerálni és újra felhasználni :)). Helyettesíthető kb. 10-12 cm-es hurkapálcával.
- egy olyan állványra, amibe beleszúrhatjuk a csokiba mártott, már pálcikán lévő sütiket. Én kaptam egy állványt, de remekül megoldható a dolog egy vastagabb hungarocell darabbal is, amibe egymástól kellő távolságra beleszúrhatjuk a „sütinyalókákat”.
- egy kb. 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformára
Elkészítés - tészta:
Kimérjük a hozzávalókat. A sütőt előmelegítjük 180 oC-ra. A tészta hozzávalóiból a vajat és a cukrot a robotgépbe helyezzük és kihabosítjuk. Hozzáadjuk az egyik tojást és tovább habosítjuk. Folytatjuk a másik tojással. Közben a lisztet, kakaót, sütőport és sót összekeverjük, átszitáljuk egy másik tálba (érdemes, mert a kakaó elég jól össze tud állni). Ezt az elegyet a habos masszához keverjük fakanállal, vagy alacsony fokozaton a géppel. Hozzáadjuk a kb. 5 kanálnyi tejet, hogy enyhén folyós masszát kapjunk. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, belekanalazzuk a masszát. A tetejét elsimítjuk, és 20-25 percig sütjük az előmelegített sütőben 180 oC-on. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e. Hideg helyen hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítés – krém:
Olvasszuk fel a vajat egy edényben és keverjük bele a kakaóport. Lassú tűzön 1-2 percig állandó kevergetés mellett főzzük. Húzzuk félre és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. A porcukrot szitáljuk egy keverőedénybe és öntsük rá a kakaós masszát. Habverővel dolgozzuk jól el, hogy krémes, egynemű legyen. Hagyjuk kihűlni.
Összeállítás:
A megsült és kihűlt tésztát nagylyukú reszelőn lereszeljük, húsdarálón ledaráljuk, esetleg csak kézzel apróra összetörjük. Nekem olyan darálóm van, amiben káposztareszelős betét is van, én abban daráltam le. Szóval a lényeg: így vagy úgy fel kell aprítani.
Most hozzáadjuk a krémet és jól összedolgozzuk. A masszából kézzel egyforma, nagyjából dió méretű golyókat formázunk és egy sütőpapírral bélel tepsire sorakoztatjuk. Bevallom, én nem bíztam a véletlenre, és a digitális mérlegemen kimértem a golyókat: 11 g-os golyókat formáztam. Szerintem 15 grammig még el lehet menni. Túl nagyot nem érdemes csinálni, mert majd leesik a pálcáról, illetve nehéz egy falatként bekapni. Szóval a golyókat most berakjuk a hűtőbe kb. fél órára.
Ha kipihenték magukat a golyók, a fekete csokit egy fém tálban gőz fölött megolvasztjuk. Víz vagy gőz ne kerüljön a csokiba, mert összeugrik és használhatatlan lesz! A csokit hígítani tiszta étolajjal lehet, és kell is! Szóval felolvasztjuk, kevergetjük, olajjal hígítjuk (egyszerre csak kevéssel, nehogy túl folyós legyen!). Ha ezzel megvagyunk, fogjuk a pálcákat, egyesével kb. fél cm-re belemártjuk a csokiba és beleszúrjuk a golyókba. Mehet a hűtőbe újabb fél órára. Ez alatt a csoki a pálca körül megszilárdul és megóvja a golyókat attól, hogy lepotyogjanak később a csokiba való mártogatásnál.
Kitartás, már elég közel vagyunk az érdemi munkához!
A csokit, ami persze ezalatt kihűlt, ismét felmelegítjük folyós állapotra, kikészítjük a díszítő elemeket, az állványt, amibe majd beleállítjuk a nyalókákat, és elkezdhetjük a csokizást. A pálcikánál fogva belemártjuk a nyalókát a csokiba, majd amennyire lehet, lecsepegtetjük róla a csokit (két kézzel érdemes dolgozni, úgy haladósabb). Az állványra helyezzük és megszórhatjuk a díszítő cukrocskákkal, vagy hagyjuk így megkötni és olvasztott fehér csokival a tetejükre hósapkát készíthetünk, kanalat vagy villát a fehér csokiba mártva, a golyókat forgatva, csíkokat húzhatunk az oldalára – szóval ennek csak a fantáziánk és a kézügyességünk szab határt.
Tippek:
1. Kakaó nélkül, „sárga” tésztából készíthetünk egy másik adag sütit (0,10 kg vaj, 0,123 kg cukor, 2 tojás, 0,15 kg liszt, ½ cs. sütőpor), vajas krémmel (0,10 kg vaj, 0,18 kg porcukor, vaníliás cukor – kihabosítva, ha kell pici tej hozzá a végén), amit persze majd fehér csokiba mártunk és ennek megfelelően díszítjük.
2. A golyókat nyalókapálca nélkül is elkészíthetjük. Ekkor a villával mártjuk a csokiba a golyókat, rácson hagyjuk lecsöpögni, majd a tetejüket a fentiekhez hasonlóan lehet díszíteni.
3. Kicsit nagyobb golyók esetén még hűtés előtt kakaóporba forgatjuk, kicsi papír hüvelybe tesszük egyenként, és már kész is van.
4. A fehér csokis golyókat csokizás után – megint csak pálca nélkül – kókuszreszelékbe forgatjuk és már kész is van.
Hajrá! Lehet dolgozni!