Banán kenyér
Kellemes finomság reggelire, a benne lévő dió és banán miatt nemcsak az íze, de élettani hatása is kiváló. Megkenhetjük vajjal, lekvárral, vagy csak önmagában elfogyaszthatjuk.
Hozzávalók a könyv szerint:
2 ¾ csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál só
1 csésze apróra vágott dió
3 tojás
3 érett banán
1 citrom reszelt héja és leve
½ csésze növényi olaj
½ csésze cukor
½ csésze barna cukor
2 teáskanál vanília kivonat
Hozzávalók súly szerint:
0,40 kg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál só
0,10 kg apróra vágott dió
3 tojás
3 érett banán
1 citrom reszelt héja és leve
0,12 l növényi olaj
0,10 kg cukor
0,10 kg barna cukor
2 teáskanál vanília kivonat
Szükségünk lesz még 2 db szögletes őzgerinc formára.
Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat. Kivajazzuk, lisztezzük a formákat. Egy nagyobb keverőtálban elvegyítjük a lisztet, sót, sütőport és a fahéjat. Belekeverjük a diót is.
Egy másik tálban villával kicsit felverjük a tojásokat. A banánokat megtisztítjuk, felaprítjuk és villával egyneműsítjük egy újabb tálban. Keverjük a banánt a tojásokhoz és dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a növényi olajat, mindkét fajta cukrot, vaníliát, citromhéjat és levet. Keverjük jól el.
Most keverjük a folyadékot a lisztes anyaghoz. Jól dolgozzuk el.
Kanalazzuk a tészta felét az egyik, felét a másik formába. Egyengessük el a felületét.
A sütőt melegítsük elő 180 C fokra, és helyezzük a formákat a sütőbe. 30-40 perc alatt készre sül, amit tűpróbával ellenőrizhetünk.
Hagyjuk a formában langyosra hűlni, azután már kiboríthatjuk a formából.
Fogyaszthatjuk önmagában, vajjal, sajtkrémmel, lekvárral – kinek hogy tetszik.
A kész banánkenyér 2-3 napig finom, fogyasztható. Kellemes, tápláló finomság. Érdemes kipróbálni, főleg, ha van otthon pár túlérett banán.