Sajtos roló
Gyerekkori kedvenc „jutalom falat” volt számomra. Ritkán jutottam ilyen elit csemegéhez: bögre tészta, rácsos lekváros linzer volt az átlagos hétvégi sütemény. Később bővült a repertoár, ahogy nőttem és átvettem a vasárnapi sütemény elkészítését, de a sajtos roló olyan úri huncutságnak tűnt, ami fel sem merült bennem, hogy otthon, házi körülmények között is megvalósítható. Most pedig közre is adom, hogy mások is próbálkozhassanak!
Hozzávalók:
Elvetemültebb darabok készíthetik otthon, házilag a hajtogatott leveles tésztát, de sokkal praktikusabb megvenni a konyhakész tésztát a nagyobb élelmiszer boltban, vagy ugyanitt a mirelit leveles tésztát. Én bevallom, hogy saját anyagból dolgoztam (lásd hajtogatott leveles tészta) de korábban elkészített és lefagyasztott anyag volt. Ezzel rengeteg időt spóroltam meg.
Szóval kell egy adag (0,30 kg körüli) leveles tészta.
Különleges eszközként belépnek a kis fém csövek, amikre majd feltekerjük a tésztát. Egy ilyen csomagban 12 db van. Kinek-kinek ízlése szerint lehet 2 csomaggal venni belőle, akkor jó sok sajtos roló lesz belőle, csak aztán el is fogyjon!
Elkészítés:
A leveles tésztát szép téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 2-3 mm vastagságban. Derelyevágóval kb. 2,5 cm-es csíkokra vágjuk és megkenjük tojással. Enyhén megsózzuk. Kicsit ferdén feltekerjük a fém csövekre úgy, hogy kb. fél cm-es átfedés legyen a csíkoknál.
Tepsibe helyezzük őket úgy, hogy a tészta végek a lefelé legyenek. Ismét lekenjük tojással, és 220 fokon, erősen gőzös sütőben szép piros barnára sütjük ( a gőzös közeget a sütőbe helyezés előtt kézzel jól megspriccelve tudjuk elérni).
A tészta hüvelyeket még melegen lehúzzuk a csövekről.
Elkészítjük a sajtkrémet.
Hozzávalók:
0,08 kg reszelt sajt + egy kevés a végek sajtozásához
0,01 kg só
0,20 kg főzőtejszín
2 vagy 3 db tojás sárgája
0,13 kg margarin
kevés őrölt fehérbors, szerecsendió
A margarin kivételével a hozzávalókat állandó kevergetés mellett felfőzzük, majd hűlni hagyjuk. A margarint kihabosítjuk, majd kis adagokban hozzáadjuk a kihűlt sajtos masszát.
Most már csak meg kell tölteni a rolókat és lehet kóstolgatni! Ehhez a sajtos masszát egy sima csöves habzsákba lapátoljuk, és a rolók keskenyebbik végét lazán befogva megtöltjük a tésztát. A végeket reszelt sajtba mártjuk és készen is vagyunk. Ugye milyen egyszerű?
Tippek: mivel a leveles tészta önmagában semleges ízű, azaz édes és sós dolgokhoz is felhasználható, a sajtos roló mintájára készíthetünk habrolót is. Ilyenkor persze nem kell megsózni a tésztát, hanem jó kis cukros tojásfehérjés habbal töltjük meg a hüvelyeket.
Ha valakit ez a lehetőség érdekel:
6 db tojásfehérje
0,42 kg cukor (vagy lehet fél mennyiséggel dolgozni).
A cukor 2/3-ad részét annyi vízzel, amennyi éppen ellepi elkezdjük forralni, és addig forraljuk, amíg sűrű, mézszerű nem lesz (hideg vízbe cseppentve golyó formát ölt).
A tojások fehérjét a többi cukorral jól kihabosítjuk, majd a még forró cukor szirupot lassan belecsorgatjuk a fehérjés habba, és kihűlésig tovább habosítjuk a robotgéppel. A 6 fehérjés mennyiség valóban elég sok, de ki-ki döntse el, mennyit szeretne. A sajtkrémhez hasonlóan simacsöves habzsákból megtöltjük a tésztahüvelyeket, és már lehet is kóstolgatni! Még annyit, hogy a tojásfehérjés habba forrón belecsurgatott cukros massza temperálja a habot, azaz nem lesz nyers.