2016. feb 07.

Márványos kalács

írta: JutkaKukta
Márványos kalács

Ez a finom reggeli sütemény tulajdonképpen a Viktória piskóta rokona. A hozzávalók, az elkészítési mód – mind a Viktória piskótára emlékeztet – de nekem sokkal jobban ízlik.

 

marvanyos_11.JPG

Hozzávalók:
Az eredeti recept szerint:                      És amit én használtam:
12 evőkanál vaj                                     15 dkg vaj
1 csésze liszt                                         15 dkg liszt
¾ csésze cukor                                     15 dkg cukor
3 tojás                                                     3 tojás
1 teáskanál vanília kivonat                     1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 cs
                                                                vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor                                1 teáskanál (fél csomag) sütőpor
pici só                                                     pici só
¼ csésze kakaó                                     2 evőkanál kakaó
                                                               1 citrom reszelt héja
                                                               2 teáskanál sütőrum

 

Szükségünk lesz még egy 23 X 12 cm-es sütőformára, vagy egy őzgerinc formára.

 

marvanyos_1.JPG

Elkészítés:
A szoba-hőmérsékletű vajat a cukorral (én kávédarálóban meg szoktam darálni a kristálycukrot, így jobban habosítható) jó habosra keverjük. Amíg a gép habosít, lehet a továbbiakkal foglalkozni:

 

A lisztet átszitáljuk (érdemes, könnyebb lesz tőle a tészta, és nem kerülhet bele darabos, vagy csomós liszt), hozzákeverjük a sót és a sütőport. 
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a formát kivajazzuk, lisztezzük.
marvanyos_4.JPG

 

Ha már jó habos a cukros vaj, hozzáadjuk az egész tojásokat egyesével. Minden egyes tojással 2-3 percig tovább habosítjuk nagy fordulatszámon. Amikor már mind a három tojás benne van és jó habos, hozzáadjuk a vaníliát, citromhéjat, sütő rumot, lisztet ( a sóval, sütőporral). Lehet fakanállal beleforgatni, egyneműsíteni, vagy lehet alacsony fokozaton a géppel beledolgozni. Én jobban szeretem kézzel, fakanállal. Így lazább lesz a tészta.

 

marvanyos_5.JPG

A tészta felét beleszedjük kanállal a kivajazott, lisztezett őzgerinc formába. A másik feléhez hozzákeverünk 2 evőkanál jó minőségű kakaóport (szitáljuk át, mert a kakaó különösen hajlamos jó kis csomókat produkálni). Ha jól elkevertük, ezt is az őzgerinc formába kanalazzuk. Ahhoz, hogy a márványosságot elérjük, egy villával óvatosan át kell forgatni a két színű masszát. Nem baj, ha a felülete nem egyenletes, a sütőben majd elterül.

 

marvanyos_6.JPG

marvanyos_8.JPG
És ha mindez kész, és a sütő elég meleg, akkor irány a sütő! Úgy 40-45 percig lehet sütni, és ha már jónak gondoljuk, akkor tegyünk egy tűpróbát. A legvastagabb részen szúrjunk a kalácsba egy hústűt. Ha már átsült, akkor a tű tisztán kerül elő. Ha még nyers, akkor a tűre tapad. Lehet tovább sütni.

 

marvanyos_10.JPG

A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni a formában. Utána fordítsuk ki a formából.

 

Felszeletelve szép, márványos darabokat kapunk.

 

Reggelire, kakaóhoz, esetleg egy kis nutellával ideális harapnivaló. Baracklekvárral, eperdzsemmel, teához, csak úgy csemegének – szóval a fogyasztási mód elég változatos.

 

Megjegyzések, tippek: én holland kakaót használok, gyönyörű a színe, illatos, csokoládés ízt ad. Korábban gyakran sütöttem margarinnal. Úgy is lehet, úgy is finom. De a vaj más ízt ad. Így egy kicsit drágább, de megéri.
Vaníliából inkább a folyékony kivonatot alkalmazom, sokkal intenzívebb az íze. De finom a vaníliás cukorral is.
A citromhéj általában kellemes aromát ad.
Sütőrumot érdemes beletenni, ízletesebb, könnyebb tésztát kapunk. Az alkohol sütés közben elbomlik, senkinek nem fog megártani!
Az elkészült sütemény több napig is eláll (ha meg nem esszük közben!) dobozban, és akkor nem is szárad ki.
marvanyos_11.JPG
Szólj hozzá

Márványos kalács