Muffin variációk – csokis muffin
Szóval a muffin nekem valamiért nem szokott sikerülni. Anno fel is adtam elég hamar. Süssenek mások muffint. Azt akárki tud! (csak én nem...) De most úgy döntöttem, hogy addig próbálkozok, amíg sikerül. És a munka meghozta gyümölcsét – muffinját. Ez most olyan lett, amilyennek lennie kell egy rendes muffinnak.
Mit is csináltam?
Hozzávalók a könyv szerint: És amit én használtam:
1 ¾ csésze liszt 0,25 kg liszt
2/3 csésze kakaó por 0,03 kg kakaó por
egy csipet só egy csipet só
½ csésze barna cukor 0,16 kg barna cukor
1 evőkanál sütőpor 1 evőkanál sütőpor
¾ csésze csoki törmelék 0,1 kg csokitörmelék
1 csésze tej 0,25 l tej
6 evőkanál napraforgó olaj 6 evőkanál napraforgó olaj
½ teáskanál vanília kivonat ½ teáskanál vanília kivonat
2 tojás 2 tojás
Elkészítés:
A 12 db-os (vagy 24 db-os) muffin formát kibéleljük papírral. Előmelegítjük a sütőt 200 ºC-ra. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk (érdemes szitálni, mert könnyebb lesz a tésztánk sütés után), hozzászitáljuk a kakaó port, sót, beletesszük a cukrot, sütőport, csoki törmeléket. A közepén kis mélyedést készítünk, ide öntjük majd a folyadékot.
Egy másik edényben – én a habverős mixerbe tettem – összekeverjük a tojást, tejet, olajat, vaníliát, és egy közepes fokozaton 1-2 percig habosítjuk.
A folyadékot hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és fakanállal óvatosan elkeverjük, hogy egynemű tésztát kapjunk.
A tésztát belekanalazzuk a muffin papírokba (háromnegyedig, hogy ne folyjon ki), és mehet a sütőbe. Kb. 15 perc alatt kész is. A szokásos tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Hagyjuk kicsit hűlni a sütőedényben és ha langyos, helyezzük tányérra, rácsra, kinek mi tetszik.
Megjegyzéseim:
A recept szerint jóval több kakaó kellene, de én cukrozatlan holland kakaót használtam, ami nagyon intenzív illat, íz és színvilággal rendelkezik. Ebből nem kell sok. Ha cukrozott kakaót használ valaki, abból mehet 10-12 dkg is.
Családomban a fekete csoki nem mindenkinél népszerű, megpróbáltam fehér csokival. Azt reméltem, hogy evésnél látványos lesz a fehér csokidarabka a sütiben. Hát kicsit látszik, de nem jellegzetes. Mindenesetre finom.
Mivel van mini muffin sütőm, abba is tettem próbaként. Az is finom lett.
Lehet próbálkozni! Nem kell feladni, ha nem sikerül elsőre!