Viktória piskóta
A könyv szerint Angliában a legkedveltebb hagyományos sütemény a Viktória piskóta. A jó Viktória piskóta tésztája szép magas, nem száraz és légiesen könnyű.
Valójában ez a piskóta a „nehéz” felvert kategóriába tartozik, ami annyit jelent, hogy a tésztájában a hagyományos piskóta hozzávalókon kívül plusz zsiradék (vaj, margarin) is szerepel. Ezért aztán szükség van a sütőporra is.
Lássunk neki!
Hozzávalók az eredeti recept szerint: És amit én használtam:
1 rúd + 4 evőkanál vaj 20 dkg vaj
¾ csésze cukor 20 dkg cukor (porcukor)
3 egész tojás 3 egész tojás
1 teáskanál vanília kivonat t 1 cs vaníliás cukor
1 ¼ csésze liszt 20 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor 1 csomag sütőpor
csipetnyi só csipetnyi só
A töltelékhez:
4 evőkanál vaj 6 dkg vaj
1/3-ad csésze porcukor 6 dkg porcukor
1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 cs vaníliás cukor
1/3-ad csésze mag nélküli ribizli jam 6-8 dkg ribizli jam
Ezenkívül a szokásos eszközök a sütéshez:
2 db 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma, elektromos mixer, konyhamérleg a pontos mennyiségek kiméréséhez, szita a liszt és a porcukor átszitálásához. Kenőkés (rendes kés is megteszi), habkártya (ez egy műanyag lapocska, amivel jól lehet a krémeket elsimítani, keverőtálból maradéktalanul kiszedni). Sütő. Én légkeveréses villanysütőt használok. Gázsütőben is lehet jól sütni, és akinek az van, remélhetőleg már kitapasztalta, hogyan lehet benne jól sütni.
Előkészületek:
-
A két kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem (körberajzolom és kivágom). Az oldalát nem szükséges, azt majd éles késsel elválasztjuk a piskótától.
-
A sütőt 170-180 fokra előmelegítem, hogy mire a tésztát előkészítem, azonnal mehessen a sütőbe. Állás közben ugyanis a tésztában lévő levegő buborékok eltávoznak, és a tészta nem lesz könnyű, légies.
-
Kimérjük a hozzávalókat, mindent elérhető távolságba helyezünk.
A tészta elkészítése:
-
A szoba hőmérsékletű vajat és a porcukrot keverőtálba tesszük és jól kihabosítjuk. Minél habosabb, annál könnyebb lesz majd a tészta.
-
A vajas cukros masszához egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat, és minden egyes tojással jól kihabosítjuk.
-
Hozzáadjuk a vanília kivonatot vagy vaníliás cukrot és tovább habosítjuk.
-
A mixert kivesszük az edényből. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a csipetnyi sóval és a habos masszára szitáljuk. Fakanállal óvatosan összekeverjük, egyneműsítjük. Igyekezzünk, hogy minél több levegő maradjon a masszában, mert attól lesz könnyű.
-
A masszát két egyenlő részre osztva belesimítjuk a torta formákba. Kenőkéssel vagy habkártyával a felületét elsimítjuk, a szélei felé kicsit magasabbra hagyjuk. Így a közepe nem lesz púpos.
Az így előkészített tésztát az előmelegített sütőbe helyezzük (elfér a kettő egyszerre), és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Azt, hogy átsült-e, ellenőrizhetjük egy hústűvel, vagy némi gyakorlat után egyszerűen kézzel való tapintással.
Hagyjuk a formában hűlni a tésztát. Ha már langyos, éles késsel körbevágjuk a forma széleinél és kivesszük a formából. Rácsra borítjuk (fejjel lefelé) és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ezt újra rá is tehetjük a teljes kihűlésig (nem szárad ki).
Ha esetleg nagyon pufi a tészta közepe, éles késsel egyenesre vághatjuk.
A krémhez a vajat, porcukrot jól kihabosítjuk, hozzáadjuk a vanília kivonatot vagy vaníliás cukrot, és az egyik tortát egyenletesen megkenjük vele. Erre kerül szintén egyenletesen elkenve a mag nélküli ribizli dzsem, és rá a másik fél torta. A tetejére porcukrot szitálunk (lehet szépítgetni, ha van formánk, amit ráhelyezve különféle alakzatokat kapunk a felületén).
Ez tehát az eredeti Viktória piskóta.
Most jönnek a variációk:
-
a vajat margarinnal helyettesítem a piskótában (az íze kicsit más)
-
citromhéjat is reszelek a tésztához (ez szinte minden süteményben jól jön)
-
a ribizli dzsem helyettesíthető bármilyen más, kicsit savanykás, határozott színű lekvárral, dzsemmel. Csak ne legyen túl folyós.
-
A vajkrémet helyettesítem jóval könnyebb, mascarponés-tejszínes krémmel, vagy simán tejszínhabbal. Ekkor előbb kenem meg a lekvárral, aztán jön a tejszínhab.
És most a sütés tapasztalatai:
-
Csak 22 cm-es tortaformám volt, azaz kicsit laposabbak lettek a piskóták. De azért így is elég magas.
-
Az eredeti recept szerinti vajjal készítettem, és vanília kivonatot használtam. Az íze nagyon finom lett, a vaj azért megteszi a magáét. Érdemes azt használni.
-
A vajas krémet megpróbáltam a tejszínes változattal, de sajnos két doboz 2 dl-s habtejszín ment a lefolyóba, pedig még bőven a lejárati idő előtt dolgoztam vele. Ezért tovább nem szórakoztam, kikevertem a vajat a porcukorral, vaníliával, és azzal kentem meg a tortát. Az íze nagyon finom volt, de nekem kicsit nehéz, vajas volt.
-
A lekvár meggy-eper vegyes volt (házi készítés). A színe gyönyörű, az íze pikáns.
A könyv további Viktória piskóta változatokat is tartalmaz, szintén a hagyományos vajas-cukros krémmel és felül fél dióval díszítve. Ezt inkább kihagyom, nekem a vajas krém túl nehéz.
Viszont a márvány kalácsot valamikor elkészítem, ami hasonló alapanyagokból készül, de nincs megtöltve.