Gyümölcskenyér
A gyümölcskenyér kedvelt reggeli mellé való, viszonylag könnyű és egyszerű sütemény. Segíthet a „mit adjak a gyereknek reggelire?” kérdésben. Dobozban, hűvös helyen napokig eltartható, finom, mutatós süti.
Nézzük a receptet!
A könyv szerint: És amit én használtam:
1 rúd és 4 evőkanál vaj 0,18 kg vaj
1 csésze barna cukor 0,22 kg barna cukor (vagy fehér)
3 egész tojás 3 egész tojás
1 ¾ csésze liszt 0,25 kg liszt
2 teáskanál sütőpor 2 teáskanál sütőpor
pici só pici só
2-3 evőkanál tej 2-3 evőkanál tej
2 csésze vegyes, aszalt gyümölcs 0,2 kg vegyes aszalt gyümölcs
2 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
Szükségünk lesz még egy 20-22 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformára (vagy két kisebb őzgerinc formára).
Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat. Átszitáljuk a lisztet. A sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk-lisztezzük (az őzgerinc formát kivajazzuk, lisztezzük).
A vajat és a cukrot (én le szoktam darálni, vagy porcukrot használok) jól kihabosítjuk elektromos mixerrel, aztán egyesével beleütjük a tojásokat, mindegyiket kb. 2 percig habosítva a vajas masszával. Ha nagyon hígnak tűnik, 1-1 kanál lisztet is tehetünk bele minden tojás után. Kisebb fokozaton beledolgozzuk a sütőporral, sóval elkevert, átszitált lisztet, majd a vaníliát és a tejet. A masszának viszonylag hígnak kell lennie (könnyen lecsepeghet a habverőről). Kivesszük a habverőt és fakanállal belekeverjük a masszába az aszalt gyümölcsöket.
A kész masszát belekanalazzuk a tortaformába (vagy őzgerinc formába), és mehet a sütőbe. A sütési idő viszonylag hosszú, kb. másfél óra. Ha úgy látjuk, hogy a teteje már erősen barnulni kezd, akkor alumínium fóliával lefedhetjük. Ezzel megóvjuk a tetejét attól, hogy megégjen. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha igen, hagyjuk a formában langyosra hűlni, azután kiboríthatjuk egy rácsra, vagy tányérra. Langyosan nem gond visszafordítani a talpára.
Tippek:
Nekem ez a recept kicsit száraz sütit eredményezett (kakaóval, tejjel reggelire így is kiváló). Hasonló, másik gyümölcskenyér receptet is tudok javasolni, ami nekem lágyabb, szaftosabb sütit eredményezett.
A recept elég egyszerű:
0,20 kg vaj
0,20 kg porcukor
0,20 kg liszt
0,20 kg aszalt gyümölcs
4 db tojás
vaníliás cukor, reszelt citrom héja, pici só
A módszer hasonló a fentihez: vaj és cukor kihabosít, egyesével bele a tojásokat, mindegyiket kb. 2 percig tovább habosítani, jöhet a liszt és a vaníliás cukor, aztán az aszalt gyümölcsök fakanállal belekeverve. Óvatosan, hogy a levegő buborékokat ne keverjük ki a masszából.
Érdekesség, hogy ebben a tésztában nincs sütőpor, a tojástól mégis jó laza lesz a kész sütink. Persze tehetünk bele fél csomag sütőport is, ha nem bízunk a sikerben. Ezt én általában két kisebb őzgerinc formában sütöm meg, akkor rövidebb idő alatt átsül a tészta.
Az aszalt gyümölcsöt lehet variálni: fele dió, fele aszalt gyümölcs. Ha van otthon „elfekvő” csoki, azt is bele lehet tördelni. Időnként a már vághatóra érett sárgabarack lekvárból szoktam bele darabokat vágni. Finom, tartalmas csemege.
Jó étvágyat!