2016. sze 30.

Citromos joghurt torta

írta: JutkaKukta
Citromos joghurt torta

 

dscn4714.JPG

Nyári összejövetelek kedvelt, hűs csemegéje. Könnyű, nem túl édes, és a citrom finom, pikáns ízt ad a tortának. Sajnos ez sem a „nagy könyvből” való, de azért ajánlom mindenkinek, mert finom! És nem is olyan nehéz elkészíteni.

Szükségünk lesz egy sárga piskóta tortára 6 tojásból (további képeket lásd a piskóta leírásánál!):

torta_alap_1_1.JPG

Hozzávalók egy 25 cm-es, kapcsos tortaformához:

6 db tojás

0,15 kg liszt

0,15 kg cukor

Elkészítés:

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (körberajzoljuk, kivágjuk). Kimérjük a hozzávalókat, a lisztet átszitáljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. Az előkészület azért fontos, mert a kész masszát majd minél gyorsabban be kell dugni a sütőbe, hogy ne szökjön meg a habveréssel belejuttatott levegő.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy olyan méretű keverőtálba tesszük, amibe majd az egész massza elfér, beleteszünk egy kanál cukrot.

A fehérjét a robotgép edényébe tesszük és hozzáadjuk a többi cukrot. Alacsony fokozaton elindítjuk, aztán időnként fokozva a tempót szép, gyöngyházfényűre habosítjuk. A habverőről nem folyik / csöpög le, de nem is kemény a hab. Nem szabad túl verni a habot, mert akkor nem lehet szépen eldolgozni a massza többi részével. Amíg a mixer dolgozik, egy kézi habverővel kihabosítjuk a sárgáját is a kevés cukorral.

Ha mindkét massza elérte a kívánt szintet, a fehérjés habból kb. az 1/4-ét a habos sárgájához kanalazzuk és a kézi habverővel jól elkeverjük. Utána jöhet a többi habos fehérje. Óvatosan egyneműsítjük, elkeverjük.

Ekkor lehet a lisztet a masszához szitálni több részletben és óvatosan elkeverni. Ne maradjon lisztes csomó a masszában, de ne is keverjük túl, mert kimegy a levegő. Kis gyakorlattal ez már nagyon egyszerű.

A kész masszát beletöltjük az előkészített sütőformába, és a felületét habkártyával vagy kenőkéssel egyenesre simítjuk. A széleinél kicsit magasabb legyen a tészta, a közepe pedig laposabb. Így a sütésnél nagyjából egyforma lesz majd a torta.

Irány a sütő, és kb. 20-25 perc alatt szép piros-barnára sütjük.

Kezdők problémája: vajon átsült a tészta? Ha bizonytalanok vagyunk, jöhet a tűpróba. Egy hústűt beleszúrunk a legvastagabb részbe, és ha tisztán jön elő, akkor megsült. Ha nem, akkor tovább kell sütni. Ha valaki gyakran süt piskótát, az már úgy is megállapíthatja, hogy jó-e a piskóta, hogy tenyérrel enyhén megnyomja a felületét. Ha jó, akkor a felület rugalmas, és halk, sustorgó hangot lehet hallani. Biztos, ami biztos: a tűpróbát ne hagyjuk ki!

Ha megsült a tészta, a formában hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor éles késsel elválasztjuk a forma falától, és porcukros vagy tortadarás sütőpapírra borítjuk. A talpáról lefejtjük a sütőpapírt, és rá is tehetjük újra (így nem szárad ki). A piskótát ugyanis csak teljesen hideg állapotában töltjük majd meg.

dscn4708.JPG

Hozzávalók a joghurtos citromkrémhez:

0,20 kg natúr joghurt

0,10 kg porcukor

1 cs vaníliás cukor

1 db citrom reszelt héja és leve

0,40 kg tejszínhab

0,05 l langyos zselatin oldat (2db lapzselatinból)

1 cs habfixáló

3 db lime vagy kisebb citrom

dscn4709.JPG

A joghurtot keverőtálba helyezzük, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét. A 2 db lapzselatint kevés vízbe beáztatjuk, kicsavarjuk, és kb. fél deci vízben forrásig hevítjük. Ha már teljesen feloldódott, félrehúzzuk és hagyjuk langyosra hűlni.

dscn4710.JPG

Az enyhén cukrozott habtejszínt a robotgép keverőedényében először alacsony, majd magasabb fokozaton kihabosítjuk. Amikor már elérte a kívánt térfogatot és keménységet, a robotgéppel hozzákeverjük a habfixálót. Ha jól dolgoztunk formálható, masszív habot kaptunk.

dscn4711.JPG

Ebből a habból kezdetben 2-3 kanálnyit a citromos joghurtos keverékhez adunk és kézi habverővel elkeverjük. Fokozatosan a teljes mennyiséggel ugyanígy járunk el. Végül fakanállal belekeverjük a langyos zselatin 3/4-ét. Egy keveset meghagyunk belőle, hogy a végén a citrom szeleteket majd lekenjük vele.

dscn4712.JPG

Intenzív, citromos ízű tejszínes krémet kaptunk. És ugye van egy piskóta tortánk is. Hát csináljunk belőle valami érdekeset!

A piskótát éles, recés késsel vágjuk 3 egyforma lapra.

dscn4713.JPG

A tortaformát, amiben sütöttük, rakjuk össze megint és helyezzük bele azt a karikát, amelyik sütésnél a torta teteje volt. A karikát béleljük ki a forma pereménél kicsit magasabban műanyag szalaggal (én erre a célra az irodai genotermből szeletelt csíkokat használok, remekül bevált). Most a krém kb. 1/4-ét kenjük az első lapra és simítsuk el kenőkéssel vagy habkártyával. Jöhet a második lap, a következő adag krémmel, majd a harmadik lap. Igyekezzünk egyforma mennyiségű krémet helyezni az egyes tortalapokra, valamint a széleken is rendesen kenjük meg a tortát. Ha nyári melegben dolgozunk, akkor a tortát ebben az állapotában fél órára a hűtőbe thetjük, hogy a krém kicsit megszilárduljon. De ha kezelhető, akkor folytathatjuk tovább.

Vegyük le a torta forma oldalát, és a tortát helyezzük egy üveglapra vagy egyéb torta tartóra. A maradék krémmel kenjük meg a torta oldalát körben, valamint a tetejét. A krémből egy keveset hagyjunk meg a díszítéshez. A krémet a torta oldalán és tetején kenjük el simára egy kenőkéssel.

dscn4714.JPG

A lime-ot vágjuk félbe és nagyon vékony, egyforma szeleteket vágjunk belőle. Ezekkel a szeletkékkel díszíthetjük a torta oldalát, tetejét. Végül a félretett habból csillagot nyomhatunk a torta tetejére. A citrom (lime) szeletkéket ecsettel vékonyan megkenjük a zselatinnal, hogy ne száradjanak ki. És már kész is vagyunk. 

Most, hogy átolvastam a leírást, rá kellett jönnöm, hogy azért ez mégsem olyan egyszerű, mint ahogy nekem tűnik. Azért érdemes kísérletezni! Sikerülni fog (ha nem is elsőre)! 

És ha már sikerélményünk van, lehet a dolgot tovább fejleszteni: a citromos joghurt krémbe a lapok között szórhatunk mirelit málnát, szedret, stb. Citrom helyett díszíthetjük más gyümölcsökkel is. Szóval hajrá!

 

 

Szólj hozzá

Citromos joghurt torta