2016. feb 17.

Oroszkrém torta

írta: JutkaKukta
Oroszkrém torta

oroszkrem_11.JPG
Ez a torta a klasszikus receptek közül való, nem az angolszász könyvből, így itt csak a hazai mértékegységek szerepelnek.

Hozzávalók:

A piskóta tortához:
6 tojás
0,15 kg liszt
0,15 kg porcukor
23-25 cm átmérőjű kapcsos tortaforma
oroszkrem_1.JPG

A piskótát részletesen külön leírtam, de azért nagy vonalakban ismét itt van:

A tortaformát kibéleljük, a sütőt 180 ºC-ra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához egy kanál cukrot adunk, habverővel kihabosítjuk.
A fehérjéhez hozzáadjuk a többi cukrot és robotgéppel gyöngyházszínű habot verünk belőle. Ekkor a habból egy adagot a sárgájához keverünk intenzíven, majd a többi fehérjés habot is hozzákeverjük, de ezt már nem olyan intenzíven.
Végül több részletben a masszához szitáljuk a lisztet és elkeverjük benne fakanállal. Ha egynemű a massza, a tortaformába öntjük, a tetejét elegyengetjük úgy, hogy a szélei felé kicsit magasabb legyen. 180 fokon megsütjük (20-25 perc). Tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy átsült-e. Ha igen, kivesszük a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni a formában.
Ekkor éles késsel elválasztjuk a tortát a formától és porcukros vagy édes morzsás sütőpapírra borítjuk. Hagyjuk egészen kihűlni.
 
Töltelék:
1 csomag vaníliás pudingpor
0,35 l tej
0,08 kg porcukor
vaníliás cukor, rum
0,50 kg tejszínhab
1 cs habfixáló por
0,05 l zselatin
0,20 kg színes, kandírozott gyümölcs (vagy mazsola, vagy cukrozott narancshéj)
étcsoki a díszítéshez

A vaníliás pudingot megfőzzük a leírás szerint, csak egy kicsit kevesebb tejjel (úgy 3,5 dl-el). Amikor megfőtt, egy fém tálcára öntjük, fóliával lefedjük a felületét, és hagyjuk kihűlni. A fóliázással azt érjük el, hogy a felületén nem lesz egy felső, keményebb réteg, hanem az egész egynemű marad.

A kandírozott gyümölcsöket kicsit apróbbra vágjuk, és pici rumba beáztathatjuk. Nem kötelező, de finom.

A zselatinhoz én lapzselatint használok. Ebből 2 lapot egy kevés vízbe beáztatok, pár perc múlva kicsavarom belőle a vizet és kb. fél deci vízzel majdnem forrásig hevítem. Utána félrehúzom és hagyom langyosra hűlni.

Ha már hideg a puding, egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, 2 cl rumot és habverővel jól eldolgozzuk.

oroszkrem_2.JPG
Tejszínből általában növényi eredetűt használok. Legalább egy napig hűtőben kell tartani a kellő hab előállításához. A mixer keverőedényébe öntöm a tejszínt és alacsonyabb fokozaton elkezdem felverni. A fokozatot időnként megemelem és nagyjából a maximum 3/4-éig tekerem. Mikor már látszik, hogy formázódik, akkor habosítás közben beleszórom a habfixálót. Kicsit tovább keverem, de itt már gyorsan kész a hab. A tejszínhabból tegyünk félre valamennyit a végső díszítéshez.

A habból egy adagot (jó nagy fakanálnyi) a pudingos masszához adunk és intenzíven elkeverjük. Utána jöhet a többi hab, és ezt habverővel óvatosan egynemüsítjük. Végül hozzákeverjük a langyosra hűlt zselatint.

Az előkészített és kihűlt piskóta tortát recés késsel vízszintesen három egyenlő részre vágjuk. Ami eredetileg az alja volt, az lesz most a teteje, az a legsimább felületű. Az eredeti teteje kerül alulra. Ezt jól megkenjük krémmel.

oroszkrem_3.JPG
A krémet úgy kell elosztani, hogy a két belső réteg kb. egyforma vastag legyen, maradjon a tetejére és az oldalára is. A gyakorlatban ez kb. 1/4-1/4 arányt jelent.
oroszkrem_4.JPG
Az első réteg tetejét megszórjuk a kandírozott gyümölcs felével. Aztán jöhet a második tortalap, krém, gyümölcs. A krémet simítsuk egyenletesre a lapokon, különösen ügyelve arra, hogy a szélei egyforma magasak legyenek. A maradék krémből a torta oldalát is körbekenjük, kenőkéssel egyenesre húzzuk, majd a tetejét is megkenjük, simára igazítjuk.
oroszkrem_5.JPG
Előkészíthetjük a torta végleges helyét (csipkepapírral fedett nagy, üvegtál, fémhatású, kerek papírtálca, vagy műanyag pizzás tálca, csipkepapírral fedve). Kenőkéssel a torta alá nyúlva óvatosan áthelyezzük a megfelelő alátétre. Az oldalát fogazott habkártyával kidíszítjük, vagy csak elsimítjuk a kenőkéssel.
oroszkrem_9.JPG
A kész torta tetejét kidíszíthetjük a félretett tejszínhabbal: habzsákból rózsákat nyomunk a torta tetejére körben, vagy hullámvonalat – ki mennyire ügyes, vagy milyen a fantáziája.
De a tortánk így nagyon fehér. Adjunk neki egy kis színt!
oroszkrem_6.JPG
  • olvasszunk meg gőz fölött egy kis csokit, tegyük kis, fóliából hajtogatott „zacskóba”, és egy vastagabb nylon fóliára (az irodai genotherm kiváló erre a célra) rajzoljunk csoki díszeket. A hűtőben hagyjuk megdermedni, és óvatosan helyezzük a habrózsákra. Készítsünk belőle többet, mert néhány biztos eltörik belőle...
  • tehetünk apró csokipasztillát a habrózsákra
  • tehetünk rá kandírozott narancs darabkákat
  • mazsolát stb, stb. ami van....

oroszkrem_8.JPG

 

oroszkrem_10.JPG

Szólj hozzá

Oroszkrém torta