2016. feb 17.

Piskóta tekercs / Svájci rolád

írta: JutkaKukta
Piskóta tekercs / Svájci rolád

piskota_10.JPG
Ez a Svájci rolád – maradjunk a piskótatekercsnél – régi emlékeket hívott elő bennem.

Sok évvel ezelőtt váratlanul beestünk egyik vidéki rokonunkhoz. Egyszerűen arra vitt az utunk, és benéztünk. Gondoltuk, beköszönünk, beszélgetünk egy órát és megyünk tovább. A beszélgetés kicsit hosszabbra sikeredett, és a háziasszony gyors iramban összeütött egy adag finom piskótát. Friss tojás a falusi házban mindig akadt bőven, és a piskóta volt az egyik leggyorsabb sütemény.

Csodálkozva láttam, hogy a keverőedénybe egyben kerültek a tojások. Semmi szétválasztás, fehérje-sárgája külön. Hozzá a cukor, és már folyt is a habverés. Tovább már óvatosan lett beleforgatva a liszt, és a piskóta szépen, magasan, ízletesen jött elő a sütőből. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy ők mindig így sütik a piskótát. Egyben is éppolyan jól fel lehet verni a tojást, nem kell vele külön vacakolni. És tényleg nem.

piskota_1.JPG
Hozzávalók a könyv szerint:                        
3 egész tojás                                                 
½ csésze cukor                                             
1 teáskanál vanília kivonat                              
½ csésze liszt                                                  
½ teáskanál sütőpor                                        
csipet só                                                          
ribizli lekvár, vagy eperlekvár                          

És amit én használtam:

3 egész tojás
0,09 kg cukor
1 teáskanál vanília kivonat (1 cs vaníliáscukor)
0,09 kg liszt
½ teáskanál sütőpor
csipet só
ribizli vagy eperlekvár

 

Szükségünk van még egy kb. 40X30 cm-es alacsony peremű tepsire, sütőpapírra.

 

Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra.
Egy edényben vizet forralunk, és amikor már forr, melegen tartjuk. Elég ha épp gyöngyözik.
piskota_2.JPG
Erre helyezzük a fém keverőtálat (az alja ne érjen a forró vízbe), amibe beleütöttük a 3 tojást, hozzáadtuk a cukrot és a vaníliát. A gőz fölött habverővel vagy kézi mixerrel jól kihabosítjuk (5-6 perc). Amikor már nem csöpög le a habverőről, levesszük a gőzről, és tovább habosítjuk, amíg langyosra hűl. Ekkor óvatosan hozzákeverjük az átszitált lisztet, amibe előtte belekevertük a pici sót meg a sütőport.
piskota_3.JPG
piskota_4.JPG
A masszát a kibélelt tepsibe borítjuk, és egyenletesen elkenjük a tepsiben. Gyors, határozott mozdulatokkal, hogy minél levesebb levegőt veszítsünk a kenegetésnél.
piskota_6.JPG
Most már csak meg kell sütni. Ez kb. 10-12 perc alatt meg is van. Vékony a tészta és magas a hőmérséklet, így nem szárad ki sütés közben.
piskota_7.JPG
Előkészítünk egy másik sütőpapírt, és vékonyan meghintjük porcukorral. A megsült piskóta széleit éles késsel elválasztjuk a tepsi szélétől, és kiborítjuk a porcukros sütőpapírra. A felső sütőpapírt óvatosan leválasztjuk a piskótáról, és vékonyan megkenjük valamilyen szép és finom dzsemmel, lekvárral. Én most éppen egy vegyes lekvárt használtam (eper-meggy). De bármi megfelel. Nutella is szóba jöhet, főleg, ahol az aprónép rajong érte.
piskota_9.JPG
A tészta hosszabbik végén egy kb. 2 cm széles csíkot levágunk, pár centivel beljebb helyezzük (így a közepén nem lesz üres rész) és feltekerjük a papír segítségével a roládot. A külseje porcukros, de ha ez nem elég, meg lehet hinteni további mennyiséggel. Jó étvágyat!

 

Tippek, megjegyzések:
A sütésnél a fenti mennyiségeket használtam, de szerintem kicsit vékony lett a piskóta. A villanysütő nagy, lapos tepsijéhez legközelebb 4 tojással, 0,12 kg liszttel, 0,12 kg cukorral fogom csinálni. Akkor a piskóta kicsit vastagabb, és a tekercs arányosabb lesz.

 

Ez alkalommal valóban a hőkezelt piskótát készítettem, kicsi sütőporral, de hőkezelés nélkül és sütőpor nélkül hasonló eredményre juthatunk. Legfeljebb a tészta kicsit szárazabb.

 

Ez a sütemény gyorsan elkészíthető (előkészülettel és mosogatással együtt is legfeljebb 40 perc), egyszerű, és biztos mindenki szívesen kap a kezébe egy-egy szeletet délután – csak úgy, vagy reggelihez kakaó mellé. Ügyesen becsomagolva a gyereknek is adhatunk uzsonnára, tízóraira a suliba. Igaz, édesség, de azért ne felejtsük el, hogy a lekvár gyümölcsből készült. Nálam mindenképpen, mert magam készítem el gyümölcsérés idején.
piskota_10.JPG
Szólj hozzá

Piskóta tekercs Svájci rolád