Ez a süti sem a „nagy” könyvből való, de igazi kedvenc. Ha minden igaz, valahol Ferenc József környékén és Bad Ischl-ben kell keresni az eredetét. És hát be kell ismerni, tudták az urak, hogy mi a jó. Az Ischler omlós tésztája a ribizli lekvárral meg a finom csokibevonattal igazi csemege! A legfinomabb szobahőmérsékleten. A hűtőből kivéve valahogy nem jönnek ki az ízek...
Hogy is készül?
Hozzávalók:
0,6 kg liszt
0,4 kg vaj vagy margarin
0,2 kg porcukor
10-12 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
4 db tojássárgája
vanília, esetleg kevés sütőrum
A töltelékhez:
0,3 – 04 kg ribizli lekvár (de bármilyen savanykás, pikáns lekvár is jó)
A bevonathoz:
0,3 kg étcsoki (klasszikusan)
fehér csoki (ínyenceknek)
Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat, a lisztet átszitáljuk. Egy keverőtálban elmorzsoljuk a hideg vajat a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, diót, citromhéjat és elkeverjük. Jöhet a 4 tojássárgája, rum, citromhéj. Ezekkel gyorsan összedolgozzuk, a tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, kigömbölyítjük, és fóliával letakarva a hűtőbe tesszük pihenni úgy fél órára.
Fontos, hogy a tésztát gyorsan, könnyedén gyúrjuk és ne „szeretgessük” agyon, mert akkor lapos, kemény lesz....
A tepsiket kivajazzuk, lisztezzük. A tésztát elővesszük a hűtőből, lisztezett gyúródeszkán fél centi, centi vastagra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval szép kerekre kiszaggatjuk.
A tepsibe sorakoztatjuk. Nem kell nagy távolságot hagyni közöttük, mert nem változnak sütés közben. 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük. Vékony a tészta gyorsan megsül, figyeljünk rá! Ha kisült, pár percig a tepsiben hagyjuk hűlni, utána átrakhatjuk egy tálcára.
Ha mind kisült és már nem forró, megkenjük ribizli lekvárral és kettesével összeragasztjuk.
Pár órára pihentetjük hűvös helyen. Ez alatt a tészta a lekvárból kicsit beszívja a folyadékot, és erősen összetapad a két fele. Ez a csokiba mártogatásnál fontos.
Jöhet a csoki. Az étcsokit összetördeljük és gőz fölött egy fém keverőtálban felolvasztjuk. Keverjünk tiszta napraforgó olajat az olvadozó csokiba, hogy folyósabb, hígabb legyen. Hogy mennyit? Hát..... Hogy elég folyós legyen. Már csak azt kéne tudni, milyen az elég folyós. Mondjuk a fakanálról lefolyik és nem áll meg rajta. Vigyázzunk, hogy ne kerüljön víz vagy gőz a csokiba, mert akkor bizony összeugrik, és nem lehet vele Ischlert bevonni.
Készítsük a lekvárral összeragasztott sütiket egy tálcán a kezünk ügyébe, és melléjük egy rácsot (ami alatt egy tiszta tepsi van pl.), amire majd rárakjuk szépen sorban a csokiba mártott sütiket. Szóval felolvadt a csoki, elég híg is, jöhet a csokizás. Két ujjunk közé fogjuk a sütit és belemártjuk a forró csokiba, hogy a talpa kivételével mindenütt befedje a csoki. Most kicsit lecsepegtetjük és a talpával lefelé a rácsra helyezzük. Az ujjunkat gyorsan nyaljuk le, mert forró a csoki! Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg valami elfogy. Ideális esetben a csokizásra váró süti.
Hideg helyen hagyjuk a csokit megkötni (nem kell hűtő, legfeljebb nyári hőségben). És tulajdonképpen készen is vagyunk.
Ínyenceknek a csokit fehér csokival helyettesíthetjük. Esetleg ezt is, azt is készítünk, és a tetejüket kicsit meghintjük a másik fajta csokival.
Ötletek, javaslatok:
- A linzer tésztából el lehet hagyni a darált diót, úgy is finom. Ha valaki érzékeny a diós dolgokra, akkor főleg.
- A tészta pihentetése a hűtőben tényleg fontos. Lazább, könnyebb lesz a süti.
- Ribizli lekvár helyett áfonya, meggy is szóba jöhet. De az igazi a ribizli.
- Pogácsa szaggató helyett lehet jópofa hullámos szélű kiszúróval szaggatni a felső darabokat, simával az alsókat.
- Az Ischlert lehet különféle méretűre szaggatni. Cukrászdákban általában jó nagyot kapunk. Én inkább a kisebbet kedvelem ebből. Jobban kezelhető, nem marad a fele a tányéron.
- A fehér csokis variációt azért kezdtem csinálni, mert családom néhány elvetemült tagja nem szereti az étcsokit. Az Ischlert annál jobban.
- A csokit lehet a boltban kapható táblás csokival megoldani, vagy itt-ott fellelhető cukrász dolgokat árusító boltokban pasztilla formában. Csoki általában marad, mert a mártogatáshoz elég sok kell, de aztán ott is marad belőle. Ez a csoki felhasználható bárhol, ahol csokira van szükség. Nem romlik meg, eláll. Ugyanígy a rácsról lecsöpögő csoki is újra felhasználható. Össze kell szedni. Drága.
Lehet próbálkozni!
Időnként bizonyos alkalmakra a csoki tetejére még nyújtható fondanból díszeket készítek, ami nagyon mutatós tud lenni (Mikulás, húsvéti tojás, virágok, stb.)
Lehet persze fél adagból is csinálni, de nálunk annyiért kár bemelegíteni a sütőt :))