Ez a süti a muffinok családjába való, és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan tudnak nagyon finom muffint sütni. Ez a cup cake (pohár süti?) a hozzávalók tekintetében kicsit több vajat tartalmaz, továbbá a tetejét megkenjük ilyen-olyan krémmel, és ettől még gazdagabb (és mutatósabb) lesz az eredmény.
Hozzávalók a könyv szerint:
1 1/3 csésze liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csésze cukor
½ teáskanál só
7 evőkanál vaj (szobahőmérsékleten)
3 egész tojás
2/3 csésze tej
1 teáskanál vanília kivonat
A díszítéshez:
1 csésze porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
7 evőkanál vaj
És amit én használtam a tésztához:
0,2 kg liszt
2 teáskanál sütőpor (fél csomag)
0,2 kg cukor
½ teáskanál só
0,15 kg vaj
3 egész tojás
0,2 l tej
1 teáskanál vanília kivonat
A díszítéshez:
0,2 kg porcukor
0,2 kg vaj
vanília
további szóró, díszítő alkalmatosságok
Szükségünk van még 2 db 12 lyukú muffin sütőre, és bélés papírokra hozzá.
Elkészítés:
A formákat kibéleljük, a hozzávalókat kimérjük, a lisztet átszitáljuk, a sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra.
Egy nagyobb keverőtálban elmorzsoljuk a lisztet, vajat, sót, cukrot, sütőport. Egy másik tálban habverővel kicsit felverjük a tojásokat és hozzáadjuk a tejet meg a vaníliát. Jól eldolgozzuk a habverővel. Folyamatos keverés mellett a folyadékot a száraz anyaghoz adagoljuk. Jól kikeverjük.
A folyékony masszát egy nagyobb, kiöntő csőrrel ellátott kiöntőbe töltjük, és óvatosan megtöltjük a papír csészéket a formában. Mindegyiket kb. félig töltsük csak. Ugyanezt a műveletet merőkanállal is megtehetjük, kinek hogy tetszik.
A muffinsütőt az előmelegített sütőbe helyezzük és kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Hústűvel ellenőrizhetjük, hogy megsült-e. Szúrjuk a hústűt a süteménybe. Ha tisztán kerül elő, akkor megsült. Hagyjuk 5-6 percig a formában hűlni a sütiket, majd áthelyezhetjük egy rácsra, amíg teljesen kihűl.
Közben kikeverhetjük a vaníliás vajkrémet. A vajat a porcukorral és a vaníliával alaposan habosítsuk ki, majd egyesével kenjük meg a sütik tetejét és kanál hátával igazgassuk el a krémet. Ennél szebb, ha egy csillagcsöves habzsákból szépen kidíszítjük a sütiket. A tetejüket megszórhatjuk csokireszelékkel, cukor golyókkal, vagy éppen húsvéti tojáscukorral.
Megjegyzés:
Itt is, mint a Viktória piskótánál, nekem sok és nehéz a vajkrém. De ennek a sütinek ez a lényege. Én inkább elhagyom a vajas krémet. Meg lehet kenni citromos cukorral is, és ha frissiben megszórjuk valami apró dísszel, akkor rajta is marad. Kinek hogy tetszik!