Cseresznyés Clafouti
Megint a „nagy könyv”-ből való recept. Az apropóját a javában tomboló cseresznye szezon adta. Az történt ugyanis, hogy a családi házas környezetemben nagyjából az egyetlen olyan kert az enyém, ahol nincs cseresznyefa. Az összes szomszédnál meg van. És persze mind egyszerre érik. Ezért hát – én a cseresznyefa mentes darab – nyilvánvalóan szívesen fogadom a friss gyümölcsöt. Aki ismer, azt is tudja, hogy gyümölcsből kereskedelmi mennyiséget vagyok képes elfogyasztani. De ez most egy kicsit még így is sok volt.... Nem panaszkodom, hanem kerestem egy jó kis receptet, és meg is alkottam.
Szóval ez a Clafouti (klafuti) francia eredetű, gyümölcsös sütemény. Egyszerű, könnyű, gyors. A leghosszabb az egészben a gyümölcs magozása. Végülis a kevert, bögretésztára emlékeztet a dolog, de a tészta annál jóval hígabb, folyósabb, a végtermék valahol a puding és a kevert tészta állaga között van.
Fogjunk hozzá!
Hozzávalók a könyv szerint:
1 lb 10 OZ cseresznye
3 evőkanál meggy
1/3 csésze cukor
vaj, margarin a forma kenéséhez
4 egész tojás
vanília rúd félbevágva, a közepe kikaparva
¾ csésze liszt
1 ¼ csésze tej
egy csipet só
És amit én használtam:
0,75 kg kimagozott cseresznye
a meggyet kihagytam...
0,08 kg cukor
vaj a forma kenéséhez
4 tojás
1 cs vaníliás cukor
0,13 kg liszt
0,3 l tej
egy csipet só
Szükségünk van még egy 25 cm átmérőjű gyümölcstorta formára.
Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat, a lisztet átszitáljuk. A sütőt előmelegítjük 180-190 fokra.
A kimagozott cseresznyét 2 kanálnyi cukorral meghintjük, kicsit állni hagyjuk. Közben kivajazzuk a torta formát (én ki is liszteztem – az a biztos).
Az egész tojásokat feltörjük és egy keverőtálba tesszük. A cseresznye levét leszűrjük és a tojásokhoz adjuk. Hozzáadjuk a többi cukrot, vaníliás cukrot, és géppel kihabosítjuk. A cseresznyét elterítjük a tortaformában. Jól telerakjuk, hogy az egész formát kitöltse. A tojásos masszához hozzákeverjük a lisztet, pici sót, majd a tejet. Alacsony fordulaton egynemű masszát keverünk belőle. Ezt a masszát óvatosan beleöntjük a formába úgy, hogy a cseresznyék a helyükön maradjanak.
Az előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a teteje szép barna-piros nem lesz, és a közepe is átsült. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hintsük meg porcukorral.
Langyosan is, hidegen is kitűnő gyümölcsös édesség.
Jó étvágyat!
Tippek:
Hasonló Clafouti készíthető szilvából, sárgabarackból, meggyből is. Most nem jut eszembe más, hasonló gyümölcs, de biztos lehet ezt is fejleszteni.
Láttam olyan receptet is, ahol kicsit belép a rum is a tésztába, esetleg tej helyett tejszínnel készül, szóval lehet variálni. Hajrá!