2016. feb 17.

Piskóta - Torta alap

írta: JutkaKukta
Piskóta - Torta alap

torta_alap_8.JPG

Nagyon sok finom sütemény alapja a piskóta. Ha az ember kicsit belejön, nem is olyan bonyolult. Lássuk elsőre a tortához készülő sima piskótát!

torta_alap_1.JPG

Hozzávalók egy 25 cm-es, kapcsos tortaformához:
6 db tojás
0,15 kg liszt
0,15 kg cukor

Elkészítés:

A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (körberajzoljuk, kivágjuk). Kimérjük a hozzávalókat, a lisztet átszitáljuk.

A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. Az előkészület azért fontos, mert a kész masszát majd minél gyorsabban be kell dugni a sütőbe, hogy ne szökjön meg a habveréssel belejuttatott levegő.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy olyan méretű keverőtálba tesszük, amibe majd az egész massza elfér, beleteszünk egy kanál cukrot.

torta_alap_2.JPG

A fehérjét a robotgép edényébe tesszük és hozzáadjuk a többi cukrot. Alacsony fokozaton elindítjuk, aztán időnként fokozva a tempót szép, gyöngyházfényűre habosítjuk. A habverőről nem folyik / csöpög le, de nem is kemény a hab. Nem szabad túl verni a habot, mert akkor nem lehet szépen eldolgozni a massza többi részével. Amíg a mixer dolgozik, egy kézi habverővel kihabosítjuk a sárgáját is a kevés cukorral.

torta_alap_3.JPG

Ha mindkét massza elérte a kívánt szintet, a fehérjés habból kb. az 1/4-ét a habos sárgájához kanalazzuk és a kézi habverővel jól elkeverjük. Utána jöhet a többi habos fehérje. Óvatosan egyneműsítjük, elkeverjük.

Ekkor lehet a lisztet a masszához szitálni több részletben és óvatosan elkeverni. Ne maradjon lisztes csomó a masszában, de ne is keverjük túl, mert kimegy a levegő. Kis gyakorlattal ez már nagyon egyszerű.

torta_alap_5.JPG

 

A kész masszát beletöltjük az előkészített sütőformába, és a felületét habkártyával vagy kenőkéssel egyenesre simítjuk. A széleinél kicsit magasabb legyen a tészta, a közepe pedig laposabb. Így a sütésnél nagyjából egyforma lesz majd a torta.
torta_alap_6.JPG

Irány a sütő, és kb. 20-25 perc alatt szép piros-barnára sütjük.

torta_alap_7.JPG

 

Kezdők problémája: vajon átsült a tészta? Ha bizonytalanok vagyunk, jöhet a tűpróba. Egy hústűt beleszúrunk a legvastagabb részbe, és ha tisztán jön elő, akkor megsült. Ha nem, akkor tovább kell sütni. Ha valaki gyakran süt piskótát, az már úgy is megállapíthatja, hogy jó-e a piskóta, hogy tenyérrel enyhén megnyomja a felületét. Ha jó, akkor a felület rugalmas, és halk, sustorgó hangot lehet hallani. Biztos, ami biztos: a tűpróbát ne hagyjuk ki!

 

Ha megsült a tészta, a formában hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor éles késsel elválasztjuk a forma falától, és porcukros vagy tortadarás sütőpapírra borítjuk. A talpáról lefejtjük a sütőpapírt, és rá is tehetjük újra (így nem szárad ki). A piskótát ugyanis csak teljesen hideg állapotában töltjük majd meg.

 

Most tehát van egy jóképű, sárga színű piskóta torta alapunk. Fontos, hogy a majdani torta teteje a sütéskori alja lesz. Ez ugyanis garantáltan sima felület!

 

Ezt majd kettő vagy 3 részre lehet vágni, meg lehet tölteni ezzel-azzal, határt csak a fantáziánk szab. És ha megtöltöttük, lehet tovább díszíteni, dekorálni.

 

Variációk a piskóta témára:
Az alaprecept szerint
1 tojás
2,5 dkg liszt
2,5 dkg cukor
a hozzávaló.
Ha tehát kisebb vagy nagyobb formában sütünk, netán vékonyabb piskótára vágyunk, lehet a mennyiséget variálni.

 

Csokis (kakaós piskóta)
Az alaprecepteben szereplő liszt mennyiségének egy részét kakaóporral helyettesítjük (fenti tortánál kb. 2 dkg kakaópor és 13 dkg liszt lesz a mennyiség. Ha többet teszünk bele, intenzívebb lesz a csokis hatás, ha kevesebbet, világosabb lesz a tészta.
Szólj hozzá

Piskóta